• Novembrī vidējā elektrības cena Latvijā sasniegusi vēsturisko maksimumu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    6. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Novembrī vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā sasniegusi jaunu vēsturisko maksimumu – 125,39 eiro par megavatstundu (MWh), liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS Augstsprieguma tīkls sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

    Tas ir par 17,8% vairāk nekā oktobrī, bet attiecībā pret 2020. gada novembri cena ir 3,1 reizi augstāka. Vidējo cenu būtiski ietekmēja novembra pēdējās dienas, kad 29.novembrī tika sasniegts jauns diennakts vidējās cenas rekords – 263,96 eiro par MWh.

    Elektroenerģijas cenas lēciens 29.novembra bija vērojams arī apgabalos, kur iepriekš bija raksturīgas ievērojami zemākas cenas, piemēram, Norvēģijas cenu zonā NO4, kur šogad līdz 28.novembrim vidējā stundas cena bija 31,85 eiro par MWh, 29.novembrī tā uzlēca līdz 220,10 eiro par MWh. 

    Šajā datumā diennakts vidējā elektroenerģijas cena Baltijā bija vienāda gan ar Somijas, gan Zviedrijas (SE4 un SE3) cenu zonām, kas liecina, ka šī augstā cena veidojās reģionāli, bet vietējo elektroenerģijas ražotāju ietekme uz elektroenerģijas cenu bija minimāla, ņemot vērā elektroenerģijas patēriņa pieaugumu visā Eiropā. 

    Augstākā vidējā diennakts cena no Nord Pool biržā esošajām Eiropas valstīm bija Francijā, 29.novembrī sasniedzot pat 301,12 eiro par MWh.

    Augstsprieguma tīkls ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. Augstsprieguma tīkls pieder valstij.

    Augstsprieguma tīkls ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS Conexus Baltic Grid (Conexus) lielākais akcionārs – kompānijai pieder 68,46% Conexus akciju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē