• Notiks komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākums

    Kultūra
    Ziņu aģentūra LETA
    30. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem (Jānis Deinats)
    Sestdien, 4.decembrī, plkst.14 Rīgas Doma baznīcā notiks komponista Mārtiņa Brauna piemiņas pasākums, aģentūru LETA informēja producents Jānis Kļaviņš.

    Cienot mākslinieka pēdējo vēlēšanos, bēres nebūs publisks pasākums.

    Kļaviņš uzsver, ka komponists nekad nav tīksminājies par savu popularitāti. Savas dzīves pēdējos viņš mirkļos izteica vēlēšanos, lai bēres notiktu tikai tuvāko cilvēku klātbūtnē. Brauna dzīves jēga bija radīt mūziku, un ar komponista atstāto muzikālo mantojumu viņu arī pieminēs, komponistam klātesot tikai garīgi, atzīst producents.

    Pasākums notiks, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus «zaļajā režīmā», tādēļ apmeklētāju skaits būs ierobežots. Ierodoties uz pasākumu, jāņem līdzi Covid-19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments.

    Kā vēstīts, Brauns mūžībā devās 24.novembrī 70 gadu vecumā.

    Brauns dzimis Rīgā 1951.gada 17.septembrī. Viņš mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā klavierklasē, kora un kordiriģēšanas klasēs, mūzikas teorijas nodaļā, kur apguvis arī kompozīciju pie Ģederta Ramaņa. 1970.gadā Brauns sācis studijas Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijā Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, ko absolvējis 1975.gadā, iegūstot komponista un mūzikas teorētisko priekšmetu pasniedzēja kvalifikāciju.

    Komponists plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču viņa daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu Sīpoli.

    Brauns bija Latvijas Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, kamerkora Sindi putnu dārzs mākslinieciskais vadītājs.

    Komponists ir sacerējis mūziku teātra izrādēm un filmām, viņa darbus atskaņo Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos, bet viņa skaņdarbs Saule, Pērkons, Daugava ir iemantojis īpašu atzinību tālu aiz Latvijas robežām.

    Brauns bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības un Komponistu savienības biedrs, septiņkārt saņēmis Lielā Kristapa balvu, kā arī vairākas reizes atzīts kā labākais teātra komponists. Par spilgtu radošo devumu Latvijas kultūras bagātināšanā 2001.gadā saņēmis Kultūras ministrijas balvu.

    Brauns saņēmis arī Autortiesību bezgalības balvu 2017. 2018.gada 3.maijā Brauns saņēmis ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem kultūrā un izcilu, daudzpusīgu radošo ieguldījumu Latvijas mūzikā. Savukārt 2019.gada 12.februārī komponists saņēma Mūzikas ierakstu gada balvu Zelta mikrofons par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē