• Nosaka likumā vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    23. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – diskriminācijas aizlieguma likumā (FPDAL), tā novēršot konstatētos trūkumus Eiropas Padomes direktīvas pārņemšanā un ieviešot prasību ievērot vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem.

    Šos grozījumus izstrādāja Labklājības ministrija (LM), kura skaidroja, ka to mērķis ir precizēt atsevišķas FPDAL tiesību normas, tādējādi novēršot trūkumus Padomes Direktīvas 2004/113/EK pārņemšanā, ar kuru īsteno principu, kas paredz vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu. Uz to norādījusi Eiropas Komisija (EK).

    Grozījumi sagatavoti, lai sekmētu vienlīdzīgu tiesību un iespēju principu ievērošanu fizisku personu, kuras nav saimnieciskās darbības veicēji vai ārpus fizisku personu saimnieciskās darbības veiktos tiesiskos darījumos, kas tiek veikti nolūkā pirkt vai pārdot preci un saņemt vai piedāvāt pakalpojumus.

    LM norādīja, ka likuma izmaiņas sagatavotas kā ministrijas iniciatīva, atbildot uz EK 2020.gada 30.oktobra paziņojumu par pārkāpuma procedūras sākšanu.

    EK 2012.gada 13.jūnijā lūdza Latvijai sniegt skaidrojumu par direktīvas prasību pārņemšanu nacionālajos normatīvajos aktos, cita starpā jautājot par FPDAL darbības jomu, kas EK ieskatā nesasniedz direktīvas mērķi – cīnīties pret diskrimināciju dzimuma dēļ attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot, ka dalībvalstīs tiek īstenots vienlīdzīgas attieksmes princips pret vīriešiem un sievietēm.

    Komisija 2015.gada 8.aprīlī nosūtīja atkārtotu administratīvu vēstuli, lūdzot sniegt skaidrojumu un apliecināt gatavību novērst konstatētos trūkumus par diskriminācijas aizliegumu attiecībā uz pieeju precēm un pakalpojumiem, preču piegādi un pakalpojumu sniegšanu ārpus saimnieciskās darbības. LM akcentē, ka 2015.gada 13.jūlijā Latvija sniedza izvērstu atbildi, taču EK ieskatā argumentācija nebija pārliecinoša un pērn EK iesniedza paziņojumu par pārkāpuma procedūras uzsākšanu.

    LM sagatavoja FPDAL grozījumus, pilnveidojot tiesību normas, kā arī iestrādājot precizējumus, kas nodrošina precīzu FPDAL pirmā panta interpretāciju, skaidri norādot, ka likuma mērķis ir noteikt atšķirīgas attieksmes aizliegumu attiecībā uz fizisku personu, kura neveic saimniecisku darbību vai fizisku personu kura ārpus savas saimnieciskās darbības publiski piedāvā preci vai pakalpojumu citai fiziskai personai par atlīdzību vai pērk preci vai pakalpojumu no citas fiziskas personas par atlīdzību.

    Paredzēts, ka grozījumi pastiprinās jau šobrīd noteikto diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes aizliegumu attiecībā uz fizisku personu piekļuvi precēm un pakalpojumiem un to iesaisti preču un pakalpojumu pirkšanas un pārdošanas darījumos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē