• Mūžībā devies arhitekts Viktors Valgums

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    6. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Viktors Valgums
    Foto: LETA
    Viktors Valgums
    2. septembrī 73 gadu vecumā mūžībā devies arhitekts Viktors Valgums, informē Latvijas Arhitektu savienībā (LAS).

    Valgums dzimis 1948. gada 27. maijā, arhitekta izglītību un kvalifikāciju ieguvis 1972. gadā, absolvējot Rīgas Politehniskā institūta Celtniecības fakultātes Arhitektūras nodaļu. No 1972. līdz 1989. gadam institūtā Pilsētprojekts viņš strādājis pie tādiem objektiem kā Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas ēka, sanatorija Rīgas Jūrmala (tagad Baltic Beach Hotel), Rīgas Motormuzejs un velotreks Ventspilī.

    1979. gadā Valgums pārņēmis 5. darbnīcas vadību no arhitekta Modra Ģelža.

    Pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas Valgums dibinājis un vadījis arhitektu biroju Zenico projekts, kura nozīmīgākie projekti bijuši Swedbank centrālā ēka jeb tā sauktais Saules akmens un pirmais augstākās kategorijas jeb A+++ klases biroju komplekss Latvijā Rietumu Capital Centre darījumu ēka. Tāpat arhitekts strādājis pie tādiem projektiem kā biroju ēka Rīgā, Pērnavas ielā 83, un VEF ražošanas korpusa pārbūve. Valguma projektētās ēkas vairākkārt nominētas un saņēmušas dažādus prestižus arhitektūras apbalvojumus.

    Valgums bijis LAS biedrs kopš 1975. gada, kā arī savienības padomes loceklis, priekšsēdētājs un prezidents dažādos periodos no 2012. līdz 2021. gadam.

    Kā informēja LAS, arhitekts ilgus gadus apvienojis darbu pie nozīmīgiem projektiem, pedagoģisko darbu un aktīvu un nesavtīgu sabiedrisko darbību. LAS īpaši izceļ Valguma ilgstošo un neatlaidīgo arhitektu un inženieru profesionālās prakses problēmu aktualizēšanu un ieguldījumu to risināšanā. Valguma vadībā tapis pētījums par arhitektūras un arhitekta prakses regulējumu Latvijas likumdošanā, pamatojot Arhitektūras likuma izstrādes nepieciešamību. Balstoties uz pētījumu, ir tapis Arhitektūras likuma projekts, kurš pēc izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē ir sācis savu ceļu uz Saeimu.

    2019. gadā Valgums darbojās Latvijas valsts standarta, standartizācijas tehniskajā komitejā, strādājot pie standarta «Inženiertehniskie pakalpojumi. Ēku, infrastruktūras un rūpniecisko iekārtu inženiertehnisko pakalpojumu aprakstošā terminoloģija» tulkojuma un adaptācijas, sākts darbs arī pie «Būvprojekta dokumentācijas sastāvs» standarta radīšanas. Valgums bijis viens no pirmajiem Būves informācijas modelēšanas koncepcijas lietotājiem un popularizētājiem.

    LAS Valgumu raksturo kā kolēģi, kura rīcībā vienmēr īpaši spilgti izpaudās arhitektam tik būtiskā tiekšanās uz vislabāko rezultātu, spēja skatīt problēmas attīstību ilgtermiņā un cīņa pret šodienas kompromisu, kas varētu apdraudēt nākotnes ieguvumus. Savienība izsaka visdziļāko līdzjūtību Valguma ģimenei, draugiem un kolēģiem.

    Ievērojot valstī noteiktos Covid-19 ierobežojumus, atvadīšanās no mūžībā aizgājušā arhitekta notiks 9. septembrī plkst.12 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē