• Līdz gada beigām studentiem maksās divreiz lielāku stipendiju

    Izglītība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai finansiāli atbalstītu augstākajā izglītībā studējošos un mazinātu Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas uz izglītības nozari, no 1. septembra līdz 31. decembrim studentu minimālo mēneša stipendijas apmērs tiks palielinātas no 99,6 eiro līdz 200 eiro, otrdien lēma Ministru kabinetā.

    Šī mērķa realizēšanai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno tērēt 2,04 miljonus eiro. Finansējumu ministrija gūs, veicot apropriācijas pārdali starp budžeta programmām.

    Attiecīgi IZM no kopējā finansējuma tiks piešķirti 1 443 508 eiro, Veselības ministrijai – 254 411 eiro, Zemkopības ministrijai – 202 387 eiro, Kultūras ministrijai – 138 040 eiro un Labklājības ministrijai – 1654 eiro.

    IZM izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumos par stipendijām, jo, ministrijas ieskatā, joprojām pastāv risks, ka Covid-19 infekcijas radītās sociālekonomiskās krīzes dēļ liels studējošo skaits varētu pārtraukt studijas, jo ir mazinājušies ienākumi gan ģimenēm, gan pašiem studējošiem, kā arī turpinās nelabvēlīgāka darba tirgus situācija.

    Kā skaidroja ministrijā, esošais stipendijas apmērs 99,60 eiro var būt nepietiekams, lai noturētu izcilākos studējošos augstskolās, kā arī stipendijas apmērs nav pārskatīts vairāk kā 10 gadus. Līdz šim faktiskais risinājums bija studējošo nodarbinātība paralēli studijām, taču Covid-19 infekcijas radītās sociālekonomiskās krīzes dēļ šīs iespējas ir mazinājušās.

    Tomēr attiecībā uz pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības jeb koledžas, bakalaura un maģistra līmeņa studijām stipendiju apmēra jautājums ir aktuāls.

    Ar projektu paredzēts palielināt šobrīd noteikto minimālās mēneša stipendiju apmēru no 99,60 eiro uz 200 eiro 2021./2022. akadēmiskā gada laika posmam no 1. septembra līdz 31. decembrim. 

    Projekts paredz, ka ministrija sadala papildus finansējumu 2,04 miljonus eiro apmērā starp augstskolām un koledžām, kas ir IZM, VM, ZM, LM, KM padotībā un privātajām augstākās izglītības iestādēm, proporcionāli valsts finansēto studiju vietu skaitam 2021.gadā. Projektā paredzētais stipendiju apmēra palielinājums notiks saskaņā ar esošiem nosacījumiem.

    Finansējums tiek sadalīts proporcionāli valsts budžeta finansēto studiju vietu skaitam, nevis kopējo studējošo skaitam, jo tikai budžeta vietās studējošie par pretendēt uz stipendijām, saskaņā ar Augstskolu likumu.

    Regulējums neattieksies uz Iekšlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas padotībā esošajām augstākās izglītības iestādēm, jo Iekšlietu ministrijas padotības esošajā Valsts robežsardzes koledžā stipendijas nemaksā, jo kadeti ir dienestā esošas amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, viņu atlīdzību regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums un arī Aizsardzības ministrijas padotībā esošajā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā visi studējošie ir jau aizsardzības jomā nodarbinātie, kam netiek piemēroti šie stipendiju noteikumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē