• Levits iestājas par atbalsta nepieciešamību energoresursu cenu kāpuma kompensēšanai

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    18. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Valsts prezidents Egils Levits
    Foto: LETA
    Valsts prezidents Egils Levits
    Valsts prezidents Egils Levits iestājas par atbalsta mehānismu nepieciešamību energoresursu cenu kāpuma kompensēšanai, īpaši tādām mazaizsargātām sabiedrības grupām kā pensionāri, par prezidenta nostāju aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

    Levita skatījumā, atbalsts mazaizsargātām sabiedrības grupām patlaban ir īpaši aktuāls. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Latvijas valdība papildus līdz šim apstiprinātajiem atbalsta mehānismiem šonedēļ lems arī par citiem.

    LETA jau rakstīja, ka Latvijas Pensionāru federācija vēstulē amatpersonām ir paudusi satraukumu par «neapskaužamo un skaudro situāciju valsts vecuma un invaliditātes pensiju, kā arī par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēju dzīves apstākļiem» laikā, kad palielinās cenas dažādiem pārtikas produktiem, kā arī pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem.

    Vēstulē, kas adresēta Valsts prezidentam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) un visiem Saeimas deputātiem, federācija pauda nostāju, ka valsts augstākajām amatpersonām steidzamības kārtībā būtu jāpieņem lēmumi senioru un personu ar invaliditāti dzīves apstākļu uzlabošanai ārkārtas situācijas laikā, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izmaksājot vienreizēju pabalstu ne mazāk kā 200 eiro apmērā.

    Vienlaikus, organizācijas ieskatā, būtu pasteidzināti jāizskata jautājums par bāzes pensijām no valsts pamatbudžeta katram pensijas saņēmējam ar 2023.gada 1.janvāri, savlaicīgi izstrādājot nepieciešamos normatīvos aktus.

    Pēc vēstulē paustā, «daudzi ziņo, ka mēneša elektrības izlīdzinošie maksājumi ir dubultojušies», turklāt pieaugot arī komunālie maksājumi un transporta izdevumi. «Pašreizējie kompensējamie mehānismi nespēj nosegt straujo dzīves līmeņa pasliktināšanos,» pauda organizācija.

    Tāpat federācija vēstulē norādīja, ka pērn daudziem pensiju saņēmējiem pašvaldību sociālie dienesti bijuši spiesti atteikt mājokļa pabalstu gadījumos, ja mēneša pensijas apmērs pārsniedz 255 eiro. Sakarā ar šo organizācija atzīmēja, ka «nepārdomātu un neizsvērtu lēmumu dēļ cilvēkos aug neapmierinātība, papildu spriedze un stress».

    Lai gan patlaban šis aspekts tiekot mainīts, organizācija akcentēja, ka veciem un slimiem cilvēkiem būs atkārtoti jādodas uz sociālajiem dienestiem iesniegt pieprasīto dokumentu apliecinājumus un izziņas, atkārtoti maksājot par izziņas pasūtīšanu, kā arī tērējot naudu ceļa izdevumiem.

    Kā ziņots, pret Covid-19 vakcinētām personām vecumā virs 60 gadiem no šī gada novembra līdz 2022.gada marta beigām maksā ikmēneša pabalstu 20 eiro mēnesī.

    Valdošā koalīcija turpina lemt par jauniem atbalsta pasākumiem, taču pie konkrētiem lēmumiem vēl nav nonākusi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē