• Lauku ģimenes ārsti aicina Levitu neizsludināt likumu par valsts budžetu

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    15. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Shutterstock
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija (LLĢĀA) aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu neizsludināt iedzīvotāju veselību apdraudošu likumu «Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam», aģentūrai LETA pavēstīja asociācijas viceprezidents Ainis Dzalbs.

    LLĢĀA norāda, ka nepietiekami piešķirtais finansējums primārajai veselības aprūpei 2023.gadā, kā arī valsts atbalsta trūkumu primārās veselības aprūpes komandas saglabāšanai apdraud valsts apmaksātas primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, ģimenes ārstu prakšu pastāvēšanu, un negatīvi ietekmē sniegto pakalpojumu kvalitāti.

    Lai novērstu draudus primārajā veselības aprūpē, asociācija lēmusi uzrunāt Levitu un aicināt to neizsludināt iedzīvotāju veselību apdraudošu likumu «Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam».

    Tāpat asociācija lēmusi informēt starptautiskas vadošās un koordinējošās organizācijas, kas iesaistītas veselības aprūpes pamatnostādņu un politikas izstrādē, par kritisko cilvēkresursu un finansējuma trūkumu primārajā veselības aprūpē. Šobrīd LLĢĀA gatavo vēstuli Pasaules veselības organizācijai (PVO), Ekonomiskās attīstības un sadarbības komisijai (OECD), Eiropas Komisijai (EK), Eiropas primārās veselības aprūpes forumam (EFPC) Pasaules Ģimenes ārstu organizācijai (WONCA), Eiropas Lauku ģimenes ārstu asociācijai (EURIPA), kā arī Latviešu Ārstu un Zobārstu (LĀZA) ar aicinājumu ietekmēt mūsu valsts atbildīgās amatpersonas, veicinot Ministru kabineta izpratni par atbildīgu rīcību pieejamas veselības aprūpes politikas veidošanā.

    Dzalbs informēja, ka LLĢĀĀ pauž atbalstu aktivitātēm, kas saistītas ar tās dalību dažāda veida protesta akcijās vai streikā, kas vērsts ar mērķi palielināt finansējumu un cilvēkresursus nozarē. Tāpat asociācija pauž gatavību sadarboties ar citām veselības aprūpes profesionāļu un pacientu organizācijām šo akciju atbalstam.

    LLĢĀA pauž atbalstu un gatavību iesaistīties aktivitātēs, kas veicina primārās veselības aprūpes attīstību, izaugsmi un reģionālu attīstību nozarē.

    Dzalbs jau iepriekš intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» atzina, ka primārajai veselības aprūpei nav resursu, lai tiktu galā ar pacientu pieplūdumu un aprūpēt viņus pienācīgi un kvalitatīvi. Viņa vērtējumā, primārā veselības aprūpe Latvijā nonākusi līdz brīdim, kad nākas aizvien vairāk domāt par prioritātēm, jo ģimenes ārsti vairs nespēj nodrošināt visu pakalpojumu klāstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē