• Latviju mācību uzņēmumu konkursā Eiropā šogad pārstāvēs Madonas skolēni ar savu produktu – ēdamie trauki

    Karjera un bizness
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Re-Grain ēdamie vienreiz lietojamie trauki
    Foto: Publicitātes foto
    Re-Grain ēdamie vienreiz lietojamie trauki
    Tiesības pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu konkursā šovasar izcīnījis SMU Re-Grain, kuru produkts ir ēdami vienreizlietojamie trauki.

    Uzņēmumu izveidojušas trīs skolnieces Agnese Aizpuriete, Anete Bukovska un Paula Stradiņa no Madonas Valsts ģimnāzijas. Savukārt titulu Gada uzņēmējdarbības skolotājs šogad ieguva Nauris Kupcovs no Daugavpils 3. vidusskolas.

    Konkursā Jauno uzņēmēju dienas 2021 godpilno 2. vietu ieguva mācību uzņēmums Spoonable no Valmieras tehnikuma, kas izgudrojuši daudzfukcionālu ēšanas instrumentu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet pirmo trijnieku starp vidusskolu vecuma jauniešiem noslēdz skolēni no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas ar produktu – mobilās ierīces levitējošu bezvadu lādētāju.

    Spoonable daudzfukcionāla ēšanas instrumenta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

    Pamatskolu grupā 1. vieta šogad skolēniem no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas. Uzņēmums Leduspuķe piedāvā saviem pircējiem suvenīrus un rotas no epoksīda sveķiem. Otrajā vietā SMU “Paulas_2” no Madonas Valsts ģimnāzijas, kuru produkts ir vegāniski sausie našķi. Bet 3. vietā SMU “Koka gars” no Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolas, kas piedāvā pie atslēgām piekaramus krūzīšu paliktņus.

    Neraugoties uz faktu, ka mācību gads lielākoties tika aizvadīts mācoties attālināti, skolēni aktīvi ir strādājuši pie savām biznesa idejām, un šogad skolēnu mācību uzņēmumu programmā tika reģistrēti vairāk kā 900 SMU, bet finālā no tiem izvirzīti 10 pamatskolu un 20 vidusskolu labākie SMU.

    “Skolēnu idejas un uzņēmējspējas gadu no gada kļūst arvien jaudīgākas. Šogad starp finālistiem trīs reizes ir pieaudzis to uzņēmumu skaits, kas savu biznesa ideju saistījuši ar inovācijām. Šeit liels nopelns ir pedagogiem un arī mūsu partneriem no jaunuzņēmumu vides, kas konsultē un jaunos uzņēmējus veiksmīgi vada cauri šim procesam. Ieguvēji no šīs sadarbības ir gan skolēni, kas iegūst dzīvei ļoti derīgu pieredzi un prasmes, un arī Latvijas uzņēmējdarbības vide,” vērtē Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

    Levitējošs bezvadu lādētājs
    Levitējošs bezvadu lādētājs

    “Spēja izdzīvot un mainīties, domāt, un atrast jaunas uzņēmējdarbības formas, mācīties un meklēt, ieviest digitālus, tehnoloģiski ietilpīgus risinājumus un inovācijas ir ikviena uzņēmēja izaicinājumi sarežģītā laikā. Tādēļ LIAA augstu vērtē skolotāju un mentoru ieguldījumu un ir īpaši gandarīta par visiem jaunajiem uzņēmējiem, kuri rada spēku un motivāciju nepadoties un ir iekļuvuši Latvijas labāko mācību uzņēmumu finālā”, piebilst Sarmīte Karlsone, LIAA Inovāciju atbalsta nodaļas vadītāja.

    Konkursa gaitā vidusskolu grupā labākie tika noteikti trīs kārtās: gada pārskata vērtēšana, četru minūšu prezentācija latviešu valodā žūrijas komisijai un skatītājiem, un individuālas paneļintervijas ar žūrijas komisiju latviešu un angļu valodā. Savukārt pamatskolu skolēniem sava uzņēmuma un produkta izcilību žūrijas komisijai bija jāapliecina ar uzņēmuma gada pārskatu un mutisku prezentāciju, kā arī atbildot uz žūrijas jautājumiem.

    SMU vērtēšanu veica pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā tika pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, LR Patentu valde, RTU Rīgas Biznesa skola, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Vidzemes augstskola, Dienas mediji, Latvijā radīts, VAS Elektroniskie sakari, Prudentia, advokātu birojs Triniti un Printful.

    Pilns Jauno uzņēmēju dienu 2021 laureātu saraksts apskatāms ŠEIT.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē