• Kāpēc ceļojot svarīgi ņemt līdzi EVAK?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    10. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK apliecina, ka cilvēks ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts iedzīvotājs, un, ja viņam ceļojuma laikā atgadās kādas veselības likstas, šī karte ļauj saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

    Medicīnisko palīdzību sniedz ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus. Sniedzamo pakalpojumu veidu un apmēru katrā individuālajā gadījumā izvērtē ārstējošais ārsts. Piemēram, ja atpūtas braucienā kalnos tēvs piedzīvo infarktu un viņu nogādā ārstniecības iestādē, kura pieņem EVAK, viņam sniedz neatliekamo palīdzību pēc tādiem pašiem noteikumiem kā attiecīgās valsts iedzīvotājam. Ja šīs valsts iedzīvotājiem par veselības aprūpes pakalpojumiem nekas nav jāmaksā (piemēram, pacienta iemaksas), arī tēvam ārstēšanās ir par brīvu. Savukārt nepieciešamā palīdzība ir tā, ko sniedz veselības pasliktināšanās gadījumā. Piemēram, ceļojuma laikā ome pēkšņi saslimst ar gripu, dodas uz ārstniecības iestādi, kurā akceptē EVAK, un saņem tādu pašu palīdzību, kā konkrētās valsts iedzīvotājs.

    EVAK var saņemt klātienē (klientu apkalpošanu klātienē veic ar iepriekšēju pierakstu Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Kuldīgā, Smiltenē); pa pastu, aizpildot elektronisku veidlapu portālā eveseliba.gov.lv vai latvija.lv (karti nosūta pa pastu uz norādīto adresi); pa pastu, nosūtot ar e-parakstu parakstītu pieteikuma veidlapu, parakstot to ar drošu elektronisko parakstu, uz e-pastu [email protected] (pieteikumu izskata trīs darbdienu laikā pēc tā saņemšanas).

    EVAK izsniedz bez maksas, un tā derīga trīs gadus. Pēc derīguma termiņa beigām jaunu karti arī saņem bez maksas. Ja derīguma termiņš nav beidzies, bet EVAK ir, piemēram, pazaudēta, atkārtota kartes saņemšana maksā 3,13 eiro.

    Jāņem vērā, ka EVAK nesedz pacienta iemaksas vai repatriācijas (transportēšanas) izdevumus smagas saslimšanas vai nāves gadījumā. Šim nolūkam papildus var iegādāties privāto ceļojumu apdrošināšanu, kas sedz šīs izmaksas.

    Ārkārtas situācijā – ja ir smaga saslimšana, nāve – jāzvana uz Latvijas Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts ārkārtas situāciju tālruņa numuru +371 26337711, kas paredzēts, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību neparedzētās situācijās nonākušajiem Latvijas valstspiederīgajiem ārvalstīs.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē