• Kāpēc balkons un kāpņu telpa jātur kārtībā?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Biežākais ugunsdrošības prasību pārkāpums dzīvojamajās mājās ir tas, ka ēkās gadiem nav veikta elektroinstalāciju pārbaude, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pagājušajā gadā veiktās pārbaudes 1341 dzīvojamā mājā, lielākoties to koplietošanas telpās.

    Kā norāda VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļā, cilvēku ieradumi un vienlaikus lietojamo elektroierīču skaits gadu gaitā pieaudzis, taču elektroinstalācija lielā daļā ēku sen nav mainīta, un tas palielina īssavienojuma risku. Elektroinstalācijas pārbaude, ko nodrošina sertificēti speciālisti, jāveic reizi 10 gados, un, ja tiek konstatētas nepilnības, tās iespējami īsā laika jānovērš. 

    Otra lielākā problēma ir tā, ka dažādi materiāli un priekšmeti tiek uzglabāti tam neparedzētās vietās, piemēram, kāpņu telpās, bēniņos, elektrosadales telpās. Taču mājas bēniņos, pagrabā un balkonā nedrīkst veidot noliktavas, glabājot sadzīves mantas un citus priekšmetus. Arī pagrabos lietas jāglabā tām paredzētās, speciāli ierīkotās vietās, neaizšķērsojot evakuācijas ceļus. 

    Vēl viens pārkāpums: kāpņu telpās, kā arī zem kāpņu laidiem un laukumiem novietoti priekšmeti, konstatēta patvaļīga būvniecība, durvis evakuācijas ceļos nav viegli atveramas no telpas iekšpuses bez aizkavējuma un šķēršļiem. 

    Kā atgādina VUGD, evakuācijas ceļi paredzēti cilvēku ātrai un neapgrūtinātai izkļūšanai no telpām ugunsgrēka un citu briesmu vai draudu gadījumā, līdz ar to tiem jābūt brīvi pieejamiem. Izceļoties ugunsgrēkam, jebkurš šķērslis var kavēt iedzīvotāju pārvietošanos un līdz ar to apdraudēt viņu veselību un dzīvību! 

    Zini!

    Pērn 26% no visiem ugunsgrēkiem notika tieši dzīvojamajās ēkās. Ugunsdzēsēju novērojumi ļauj secināt, ka 61% gadījumu ugunsgrēku iemesls ir neuzmanīga rīcība ar uguni. Otrs biežākais iemesls ir nepareiza elektroierīču lietošana vai īssavienojums, kas izraisījis 20,8% ugunsgrēku mājās, bet 13,2% – nepareiza vai bojātu apkures ierīču lietošana. 

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē