• Kā saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Cilvēki, kas ir iesaistīti juridiskā strīdā un kam trūkst līdzekļu jurista pakalpojumu saņemšanai, var vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā un saņemt valsts nodrošinātu juridisko palīdzību.

    Administrācija norīko juridiskās palīdzības sniedzēju (viņa pienākums ir sniegt juridisko konsultāciju, sagatavot procesuālos dokumentus un palīdzēt tiesā) un apmaksā sniegto juridisko palīdzību noteiktajā apjomā. Šādu juridisko palīdzību var saņemt cilvēks, kurš:

    • ir ieguvis maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu;
    • atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (pastāvīga uzturēšanās aprūpes centrā, atrašanās brīvības atņemšanas iestādē);
    • pēkšņi nonācis tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (piemēram, stihiska nelaime, pret cilvēku ir vērsta vardarbība un ir nepieciešama pagaidu aizsardzība u. c.);
    • cilvēks, kuram pēc trauksmes celšanas ir radušās sekas (viņš juridisko palīdzību saņem neatkarīgi no sava mantiskā stāvokļa).

    Pārrobežu civilstrīdos juridisko palīdzību nodrošina arī gadījumos, kad cilvēks, kurš pieprasa juridisko palīdzību, pastāvīgi dzīvo kādā Eiropas Savienības dalībvalstī, bet strīda un tiesas sēdes norises vieta ir citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Administrācija šajos gadījumos ir pieteikumu nosūtītājiestāde un kompetentā iestāde juridiskās palīdzības nodrošināšanai Latvijas Republikā.

    Juridiskā palīdzība tiek nodrošināta:

    • civillietās – ģimenes tiesību jautājumos (laulības šķiršana, paternitātes noteikšana vai apstrīdēšana, uzturlīdzekļu piedziņa, saskarsmes tiesību īstenošanas kārtības noteikšana u. c.), parāda piedziņas jautājumos, kā arī dzīvokļa tiesību jautājumos (saistībā ar izlikšanu, apsaimniekošanas pakalpojumu nesniegšanu u. c.) u. tml.;
    • administratīvajās lietās, piemēram, bāriņtiesas lēmuma pārsūdzībai sakarā ar bērna tiesību un tiesisko interešu aizsardzību vai, vēršoties tiesā, juridisko palīdzību ir piešķīris tiesnesis.  (nesaprotu, ceru, ka Aiva precizēs I.V.)
    • kriminālprocesos, vēršoties pie kriminālprocesa virzītāja (izmeklētāja, prokurora, tiesneša), gan cietušā pārstāvībai un juridiskajai palīdzībai, gan aizdomās turētā un apsūdzētā aizstāvībai Kriminālprocesa likumā noteiktajos gadījumos.
    • Satversmes tiesā, ja cilvēks ir iesniedzis konstitucionālo sūdzību (pieteikumu) Satversmes tiesā un Satversmes tiesa ir pieņēmusi lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu, kā lēmuma vienīgo pamatu norādot juridiskā pamatojuma neesību vai tā acīmredzamu nepietiekamību prasījuma apmierināšanai.

    Lai vērstos Juridiskās palīdzības administrācijā, iesnieguma veidlapu un informāciju par tās aizpildīšanu un dokumentiem, kas jāpievieno, bez maksas var saņemt pašvaldībā (sociālajā dienestā, bāriņtiesā), kā arī darba laikā zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē