• Jelgavas novadā aizliedz dārza atkritumu dedzināšanu

    Gribu dzīvot zaļāk
    Ziņu aģentūra LETA
    4. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Jelgavas novadā turpmāk būs aizliegta dārza atkritumu dedzināšana, paredz jaunie pašvaldības izstrādātie saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

    Ņemot vērā līdzšinējo Jelgavas novada un Ozolnieku novada apvienošanu, domes deputāti lēmuši, ka Jelgavas novada administratīvā teritorija turpmāk būs sadalīta divās atkritumu apsaimniekošanas zonās. Pirmajā zonā būs Ozolnieku, Cenu un Salgales pagastu teritorijas, bet otrajā – Elejas, Glūdas, Jaunsvirlaukas, Kalnciema, Lielplatones, Līvbērzes, Platones, Sesavas, Svētes, Valgundes, Vilces, Vircavas un Zaļenieku pagastu teritorijas.

    Katrā zonā pašlaik darbojas savs pakalpojuma sniedzējs – pirmajā zonā SIA Clean R, savukārt otrajā – pašvaldības SIA Jelgavas novada KU.

    Līdzšinējos Jelgavas novada saistošajos noteikumos «Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Jelgavas novada administratīvajā teritorijā» bija ietverts punkts, ka novada kapsētās apsaimniekotājam ir tiesības rudens un pavasara sezonā sadedzināt sagrābtās lapas, dedzinot tās speciāli izveidotā betona norobežojumā. Tā kā lapu un zāles dedzināšana ir nozīmīgs piesārņojuma avots, turpmāk Jelgavas novada administratīvajā teritorijā kapsētu apsaimniekotājam būs liegts blakus kapsētai dedzināt lapas.

    Apzinoties aizlieguma piemērošanu, pašvaldība turpmākajos gados iecerējusi 67 apvienotā Jelgavas novada kapos ieviest lapu un zaļo atkritumu kompostēšanas laukumus.

    Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi paredz, ka arī novada iedzīvotāji turpmāk, apsaimniekojot dārza atkritumus, tos nevarēs dedzināt. Lai atbrīvotos no bioloģiski noārdāmiem dārzu un parku atkritumiem – zāles, ziediem un lapām – iedzīvotāji tiek aicināti veidot savos īpašumos komposta kaudzes, kuras pēc gada vai diviem varētu izmantot sava dārza mēslošanai.

    Atbilstoši Atkritumu apsaimniekošanas likumam jaunajos noteikumos iekļauti termini, kas precīzi izskaidro, ko, piemēram, nozīmē bioloģiski noārdāmie dārza un parku atkritumi, bioloģiski noārdāmie virtuves atkritumi, liela izmēra sadzīves atkritumi, mājsaimniecībā radītie būvniecības atkritumi vai sadzīvē radušies bīstamie atkritumi.

    Saistošajos noteikumos iekļautas arī jaunas prasības sadzīvē radušos bīstamo un videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanā. Noteikumos noteikts, ka visa veida riepas, elektroniskos un elektriskos atkritumus atkritumu radītājs vai valdītājs nodod atkritumu savākšanas laukumos, ko organizē pēc valstī noteiktā ražotāja atbildības principa. Tāpat noteikumos noteikts, ka atkritumu radītājiem aizliegts sajaukt dažādu veidu bīstamos atkritumus ar sadzīves vai ražošanas atkritumiem. Nav pieļaujama sadzīvē radīto bīstamo atkritumu ievietošana sadzīves atkritumu konteinerā vai novietošana pie tiem.

    Noteikumos arī precīzāk atrunāts, ko drīkst un ko nedrīkst mest dalītajos atkritumos un nostiprināti pakalpojuma sniedzēja un atkrituma radītāji pienākumi.

    Saistošie noteikumi spēkā stāsies pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis. Līdz ministrijas saskaņojumam un nopublicēšanai izdevumā, abām līdzšinējām pašvaldībām saistoši ir pašlaik spēkā esošie saistošie noteikumi.

    Pašvaldībā uzsver, ka jaunie noteikumi turpmāk nodrošinās iedzīvotājiem vēl pieejamāku atkritumu šķirošanu un nostiprinās visu pušu atbildību un pienākumus atkritumu apsaimniekošanā.

    Domē arī informē, ka Jelgavas novada KU, kas pakalpojumu sniedz otrajā atkritumu zonā, dalīti vākto atkritumu konteinerus tagad piedāvā ne vien uzņēmumiem un daudzdzīvokļu mājām, bet arī privātmājām un citiem interesentiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē