• Ijabs: Naivumam Eiropas attiecībās ar Ķīnu nav vietas

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    23. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Eiropas Savienības (ES) līmenī stratēģiski svarīgās nozarēs ir jākontrolē gan ārvalstu investīcijas Eiropā, gan Eiropas kompāniju investīcijas ārvalstīs, otrdien debatēs Eiropas Parlamentā (EP) sacījis deputāts Ivars Ijabs (LA).

    Kā aģentūru LETA informēja deputāta birojs, politiķis uzsvēris, ka Eiropas valstis ir sākušas ierobežot Ķīnas investīcijas tādās stratēģiskās nozarēs kā mikroshēmu ražošana un ostas, Eiropa ierobežo stratēģiskas nozīmes preču eksportu uz Krieviju un Ķīnu, bet ne mazāk svarīgi būtu regulēt arī Eiropas kompāniju investīcijas šādās valstīs.

    «Naivumam Eiropas attiecībās ar Ķīnu nav vietas. Galvenā ASV un Eiropas sāncense globālajā konkurencē nav īpaši izvēlīga savos politikas instrumentos. Arī Eiropai ir rīkoties vienpusēji, ja un kad to prasa tās stratēģiskās intereses,» paudis deputāts.

    Ijabs atzīmējis, ka dažas Eiropas valstu valdības jau ir pieņēmušas atsevišķus lēmumus neizsniegt garantijas uzņēmumiem, kas var gūt labumu no vergu darba vai masveida cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, bet šis princips esot jāpaplašina arī uz vissvarīgākajām tehnoloģijām, no kurām atkarīga Eiropas ilgtermiņa drošība visplašākajā nozīmē.

    «Mums ir eksporta kontrole un oglekļa robežnodoklis. Tāpēc mums ir jāpārliecinās, ka ārvalstu ieguldījumi netiek izmantoti, lai apiet šo eksporta kontroli vai radīt oglekļa emisiju pārvirzi uz valstīm ar zemākiem emisiju standartiem,» paudis politiķis, «tāpat kā ekonomiskās sankcijas, arī ieguldījumu kontrole nebūs bezmaksas. Tā ir cena, ko ir vērts maksāt par mūsu drošību un stratēģisko autonomiju. Jo ātrāk mēs sapratīsim šīs izmaksas un novērtēsim arī mūsu bezdarbības izmaksas, jo labāk.»

    Deputāts aicināja Eiropas Komisiju nākt klajā ar priekšlikumu pārskatīt ES tiešo ārvalstu tiešo investīciju pārbaudes un ārējo investīciju kontroles noteikumus, balstoties uz Krievijai noteikto sankciju un ASV un Ķīnas sāncensības pieredzi.

    Ijabs Eiropas Parlamentā strādā Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas, Iekšējā tirgus un Ekonomikas komitejās. Viņš darbojas Eiropas liberālo centrisko spēku frakcijā «Renew Europe».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē