• Iestājoties siltajam vasaras laikam, TOS ievērojami pieaudzis traumu skaits

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    20. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iestājoties siltajam vasaras laikam, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) ievērojami pieaudzis traumu skaits, aģentūru LETA informēja TOS sabiedrisko attiecību konsultante Dagnija Dižbite-Svarinska.

    Pēc viņas paustā, siltajās dienās pacientu skaits dienā pārsniedz 100, kas ir par 25% vairāk nekā vēsākās dienās, pārsniedzot pacientu skaitu dienā ziemas slidenajā laikā. Liela daļa traumu tiek gūtas alkohola reibumā, rīkojoties pārdroši, neapdomīgi un neskaidri izvērtējot situāciju.

    Skaidrojot traumu dažādību, TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš norāda, ka tās ir dažāda veida potīšu kaulu lūzumi, plecu kaula lūzumi un citas traumas. Visdramatiskāk pieaudzis to traumu skaits, kas gūtas, braucot ar elektroskūteriem – tās parasti ir smagas un ilgstoši ārstējamas, sacīja Zariņš.

    Tāpat traumas tiek gūta, gan neapdomīgi rīkojoties ar asiem priekšmetiem virtuvē, gan veicot dažādus dārza un saimniecības darbus, gan sportojot nepiemērotos apavos un vidē, piemēram, kailām kājām spēlējot futbolu slapjā zālē un tamlīdzīgi.

    Ārsti aicina būt īpaši uzmanīgiem peldoties un nekādā gadījumā nelekt uz galvas ūdenī, lai cik pārbaudīta vai zināma ir peldvieta. Situācija ūdenstilpnē var būt mainījusies un nekad nevar paredzēt, kas lēciena vietā atrodas zem ūdens. Turklāt, uz galvas lecot ūdenī, gūtās traumas parasti ir letālas vai traumu rezultātā tiek gūta paralīze uz mūžu.

    Gadā līdz slimnīcām nonāk ap 20 cilvēku ar šādi gūtām traumām, tomēr lielākā daļa no gūtajiem ievainojumiem iet bojā notikuma vietā, noslīkstot, jo lauztās sprandas dēļ, kļūst paralizēti un nespēj vairs kustēties un iznirt.

    Tuvojoties garajām Jāņu brīvdienām, ārsti prognozē vēl lielāku pacientu skaitu un aicina iedzīvotājus atbildīgāk izturēties pret savu drošību, nebūt pārgalvīgiem un būt piesardzīgiem ar alkohola lietošanu. TOS norāda, ka katru gadu Līgo svētku brīvdienās vērojams vēl lielāks traumu pieaugums, no tām liela daļa tiek gūtas reibuma stāvoklī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē