• Ģimenes ārsts: Covid-19 ierobežojumus samazinot pakāpeniski, ilgtermiņa rezultāts būtu veiksmīgāks

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    18. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar Covid-19 saistītos ierobežojumus samazinot pakāpeniski, ilgtermiņa rezultāts būtu daudz veiksmīgāks un ilgtspējīgāks nekā tad, ja visi ierobežojumi tiktu atcelti reizē un masveidīgi, uzskata ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

    Kā tika ziņots, no 1.marta tiks īstenota līdz šim apjomīgākā Covid-19 drošības pasākumu mazināšana. Plānots atvērt iepriekš slēgtās nozares piemēram, iekštelpu izklaidi, atrakcijas, naktsklubus, kā arī atcelt prasību pēc Covid-19 sertifikāta mazumtirdzniecībā.

    Dzalbs aģentūrai LETA atzina, ka saprot sabiedrības vēlmi atgriezties sadzīvē, tomēr ir jāatceras, ka, pat ja slimnīcas un intensīvās terapijas nodaļas nav pārslogotas, Covid-19 pacientu mirstības līmenis joprojām ir augsts, sevišķi senioru vidū. Vīrusa izplatība nav mazinājusies, atgādināja mediķis.

    Ārsts skaidroja, ka viena datuma nospraušana ierobežojumu atcelšanai nav korekta rīcība, jo nav iespējams saprast, kāda situācija būs marta sākumā. Ierobežojumiem esot jāatbilst reālai situācijai nevis prognozēm, un reālā situācija esot tāda, ka pūļa imunitāte nav sasniegta. Tieši pakāpeniski samazinot ierobežojumus, var sasniegt šo imunitātes stāvokli, norādīja Dzalbs.

    Viņš uzskata, ka, padarot pieejamus naktsklubus, atrakcijas un tirdzniecības vietas, tiek pakļauti riskam tieši šo uzņēmumu darbinieki. Faktiski Ilgtermiņā tiks panākts tas, ka pakalpojumi atkārtoti nebūs pieejami augstas saslimstības dēļ, nobažījies mediķis.

    Ārsts atgādināja, ka, palielinoties saslimstībai ar Covid-19, tiek pakļauti riskam cilvēki, kuriem ir hroniskas saslimšanas, jo ģimenes ārstiem pārslodzes dēļ nav laika tiem pievērsties. Kad mazināsies saslimstība ar Covid-19, ārstiem būs iespēja vairāk pievērsties agrīnai diagnostikai, profilaksei un vēža diagnostikas programmām.

    Attiecībā uz ierobežojumu mazināšanu tieši skolās Dzalbs gan piekrīt, ka tas neradīs pārlieku lielus riskus. Tāpat ārsts atbalsta lielo vakcinācijas centru slēgšanu, ja tiem ir zems pieprasījums. Vakcīnu pieprasījuma samazināšanos mediķis uzskata par likumsakarīgu, jo noteikta daļa potēto personu ir izslimojuši Covid-19 un viņiem balstvakcīna nav nepieciešama. Viņš norāda, ka pašlaik balstvakcīna cilvēkiem visvairāk ir nepieciešama darbaspējas vai izklaides nolūkos, un šo pieprasījumu esot spējīgi apkalpot ģimenes ārsti.

    Dzalbs aicināja pacientus būt saprotošiem un pacietīgiem pret ģimenes ārstiem, jo to sniegto pakalpojumu pieprasījums ir liels un saslimst arī pats personāls. Tādos gadījumos atbildes uz daudziem patlaban aktuāliem medicīniskiem jautājumiem var atrast Slimības profilakses un kontroles centra interneta mājaslapā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē