• Ģimenes ārsta vizītes pie Covid-19 pacientiem iekļaus valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    4. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Turpmāk ģimenes ārsta mājas vizītes pie Covid-19 pacientiem būs iekļautas valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstā, liecina otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību.

    Cita starpā ar grozījumiem papildinās to personu loku, kurām ir tiesības saņemt valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes, ar Covid-19 pacientiem. Veselības ministrija (VM) skaidro, ka šobrīd pacientiem, kuri slimo ar Covid-19, netiek nodrošinātas valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vīzītes un pacientiem tas ir maksas pakalpojums. Tas saistīts ar paaugstinātu epidemioloģisko apdraudējumu ārstam, līdz ar to ne visi ārsti bija gatavi doties mājas vizītēs pie Covid-19 pacientiem.

    Vienlaikus tie ģimenes ārsti, kuri, izvērtējot epidemioloģiskās drošības riskus, devās mājas vizītēs pie Covid-19 pacientiem, bija vērsušies VM ar lūgumu rast risinājumu valsts apmaksātām ģimenes ārstu mājas vizītēm pie Covid-19 pacientiem.

    Ievērojot minēto, VM organizēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas un Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvju tikšanos, lai rastu risinājumu, kas ļautu Covid-19 pacientiem saņemt valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes.

    Diskusiju rezultātā tika sagatavoti grozījumi noteikumos, paredzot ģimenes ārsta mājas vizītes pie Covid-19 pacientiem iekļaut valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstā. Vienlaikus šo pakalpojumu nodrošinās tikai tie ģimenes ārsti, kuri par to būs vienojušies ar NVD, tas ir, ārsti, izvērtējot epidemioloģiskās drošības riskus, būs apliecinājuši vēlmi un iespējas šādu pakalpojumu sniegt.

    Pacientiem, kuru ģimenes ārsti šādu vienošanos nebūs noslēguši, primārā veselības aprūpe Covid-19 gadījumā tiks nodrošināta līdzšinējā kārtībā.

    Vienlaikus noteikumu projekts nosaka, ka ģimenes ārsts nav tiesīgs bērnu izslēgt no sava pacientu saraksta.

    Tāpat noteikumu projekts paredz paplašināt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu ar uztura speciālista sniegtajiem pakalpojumiem onkoloģisko pacientu psihoemocionālā atbalsta kabinetā. Kā skaidro VM, tādējādi onkoloģisko slimību pacientiem onkoloģisko pacientu psihoemocionālā atbalsta kabinetā būs pieejami valsts apmaksāti uztura speciālista pakalpojumi un konsultācijas, lai uzlabotu pacienta dzīves kvalitāti un veicinātu atveseļošanos. Onkoloģisko pacientu psihoemocionālā atbalsta kabineta plānojumā ir norādīts kopējais funkcionālo speciālistu slodžu skaits, neizdalot konkrētas specialitātes, līdz ar to ārstniecības iestāde atbilstoši pacientu vajadzībām var piesaistīt nepieciešamo funkcionālo speciālistu. Šajā gadījumā kabineta slodžu skaits netiks palielināts.

    Valsts apmaksātajos veselības aprūpes pakalpojumos tiks iekļauti arī speciālisti, kuri pakalpojumus sniedz garastāvokļa traucējumu kabinetā bērniem, būs tiešās pieejamības speciālisti, līdz ar to vairs nebūs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vizītei. Tāpat personām, kuras slimo ar C hepatīta infekciju, infektologs būs pieejams kā tiešās pieejamības speciālists, līdz ar to vairs nebūs nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums vizītei.

    Savukārt personām līdz 25 gadiem (šobrīd līdz 22 gadiem) tiks pagarināta valsts apmaksāta ortodontiskā ārstēšana sejas-žokļu šķeltņu gadījumā, tai skaitā smagu žokļu-sejas deformāciju gadījumā, ja ārstēšana uzsākta līdz 18 gadu vecumam.

    Tikmēr RAKUS tiks veidots traheostomētu pacientu aprūpes kabinets, jo slimnīca ilgstoši saskaras ar problēmu, kas saistīta ar traheostomētu pacientu aprūpi gadījumos, kad nepieciešama izrakstīšana no stacionāra un tālākās aprūpes pēctecība.

    VM skaidro, ka kopumā grozījumu mērķis ir pilnveidot un precizēt valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas, saņemšanas un apmaksas kārtību, veikt nepieciešamos grozījumus atbilstoši aktuālajam ārstniecības personu specialitāšu, apakšspecialitāšu vai papildspecialitāšu klasifikatoram, ārstniecisko un diagnostisko metožu klasifikatoram, atbilstoši izmaiņām attiecībā uz regulējumu māsas profesionālajai darbībai, kā arī veikt citas objektīvi nepieciešamās izmaiņas un tehniskus grozījumus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē