• Garisons: Ja Krievija izšķirsies uzbrukt Ukrainai, zināmi drošības riski veidosies arī Latvijai

    Ārzemēs
    Ziņu aģentūra LETA
    14. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja Krievija izšķirsies veikt uzbrukumu Ukrainai, zināmi drošības riski veidosies arī Latvijai, šorīt Latvijas Radio uzsvēra Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

    Ministrijas pārstāvis informēja, ka Krievija arvien vairāk sakoncentrē savus bruņotos spēkus ap Ukrainas robežām, un šie spēki šajā nedēļā sasnieguši augstāko kaujas gatavību, attiecīgi riski, ka Maskavā varētu pieņemt lēmumu uzbrukt Ukrainai, ir lieli.

    Pēc Garisona vārdiem, Latvijai šīs norises ir būtiskas, jo mēs atrodamies «tajā pašā flangā» un potenciālas karadarbības gadījumā arī pret mūsu valsti var tikt vērsti kiberuzbrukumi, informatīvie uzbrukumi, kā arī jāatceras, ka nekas nav beidzies uz Baltkrievijas robežas, pār kuru Lukašenko režīms Latvijas virzienā turpina spiest nelegālos migrantus.

    Ministrijas pārstāvis vērtēja, ka visaugstākos riskus veido kiberdraudi, jo šos uzbrukumus ir relatīvi viegli veikt, tie ir ļoti labi redzami un grūti pavisam konkrēti identificēt uzbrukumu veicējus. Kiberuzbrukumu mērķis esot gan iebiedēt, gan radīt materiālus zaudējumus.

    Kā ziņots, pēdējās nedēļās Krievija pie Ukrainas robežām ir sakoncentrējusi vairāk nekā 100 000 karavīru, kas Rietumos radījis bažas par gaidāmu iebrukumu. Virkne Rietumvalstu jau mudinājušas savu valstu pilsoņiem pamest Ukrainu.

    Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) šorīt intervijā TV3 atkārtoti aicināja Latvijas iedzīvotājus bez ļoti nopietna iemesla nedoties uz Ukrainu un pamest šo valsti.

    Politiķis uzsvēra, ka lēmums izziņot konkrēto ieteikumu Ārlietu ministrijai nācis grūti, taču šāda rekomendācija izplatīta, jo situācija Ukrainā ir ļoti neskaidra. Kā skaidroja ministrs, iespējams, nenotiks ļaunākais scenārijs un nebūs militāra konflikta, tomēr aviokompānijas var pārtraukt lidojumus uz Ukrainu, tādējādi apgrūtinot cilvēkiem izkļūšanu no šīs valsts.

    Ministrs atzīmēja, ka dažas aviokompānijas jau atceļ lidojumus uz Ukrainu, tostarp aktuāls ir jautājums, kā rīkosies apdrošināšanas kompānijas, proti, vai tās nepārtrauks apdrošināt lidojumus Ukrainas gaisa telpā, kas savukārt varētu nozīmēt faktisku aviosatiksmes apturēšanu. Pašlaik iespējas atstāt Ukrainu vēl esot diezgan labas, tomēr «airBaltic» ziņojot, ka ir audzis biļešu pieprasījums.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē