• Francija un Grieķija nosaka obligātu vakcinēšanos visiem veselības aprūpes darbiniekiem

    Ārzemēs
    Ziņu aģentūra LETA
    13. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Grieķija un Francija paziņojušas par obligātu veselības aprūpes sistēmas darbinieku vakcināciju pret Covid-19 un citiem ierobežojumiem.

    Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņojis par veselības aprūpes sistēmas darbinieku obligātu vakcināciju pret Covid-19 un par pastiprinātu karantīnas ierobežojumu ieviešanu.

    Makrons pavēstīja, ka veselības un veco ļaužu aprūpes iestāšu personāla pārbaudes sāksies septembrī un ka no augusta Covid pasu sistēma tiks attiecināta arī uz restorāniem, bāriem un citiem publiskiem iestādījumiem.

    Arī Grieķija devusi rīkojumu visiem veselības aprūpes darbiniekiem, tostarp veco ļaužu aprūpes namu personālam, obligāti vakcinēties pret Covid-19, pirmdien pavēstījis premjerministrs Kirjaks Micotakis.

    Visiem, kas strādā aprūpes namos, jābūt vakcinētiem līdz 16. augustam, pretējā gadījumā viņiem būs jādodas slimības atvaļinājumā, uzrunā uzsvēris Micotakis.

    Savukārt veselības aprūpes darbiniekiem gan valsts sektorā, gan privātajā jābūt vakcinētiem līdz 1. septembrim.

    Izplatoties koronavīrusa Indijas jeb delta variantam, valdība vēlas panāk, lai vakcinēti būti pēc iespējas vairāk cilvēku.

    Līdz šim Grieķijā papotētas jau trīs trešdaļas personu, kas vecākas par 60 gadiem, bet no otrdienas sāksies pusaudžu potēšana vecuma grupā no 15 līdz 17 gadiem.

    Tomēr no 10,7 miljonus lielā Grieķijas iedzīvotāju kopskaita līdz šim pilnībā vakcinēti ir tikai 4,3 miljoni.

    «Valsts netiks slēgta dažu cilvēku attieksmes dēļ,» brīdināja Micotakis.

    No piektdienas līdz augusta beigām tādās slēgtās telpās kā izklaides centri, bāri, kinoteātri un teātri būs atļauts ieiet tikai vakcinētām personām.

    Grieķijā pirmdien tika konstatēti aptuveni 2000 jaunu inficēšanās gadījumu, kamēr pirms nedēļas tādu bija tikai 800. Kopš pandēmijas sākuma valstī reģistrēti vairāk nekā 12 000 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

    Covid-19 inficēšanās gadījumu skaitam sasniedzot augstāko līmeni kopš gada sākuma, Nīderlandes premjerministrs Marks Rite pirmdien atzinis, ka pārāk agri atcelti karantīnas ierobežojumi, un atvainojies par kļūdaino lēmumu.

    Tikai divas nedēļas pēc pēc lielākās daļas ierobežojumu atcelšanas, cenšoties apturēt pieraugošo koronavīrusa izplatību gados jaunu pieaugušo vidū, Rite piektdien atjaunoja ierobežojumus bāriem, restorāniem un naktsklubiem.

    «Tas, par ko domājām, ka tas ir iespējams, praksē izrādījās neiespējams,» žurnālistiem atzina Rite. «Mēs pieņēmām nepareizu lēmumu, ko mēs nožēlojam un par ko mums jāatvainojas.»

    Vēl piektdien Rite uzstāja, ka lēmums atcelt ierobežojumus esot bijis «loģisks solis», un atteicās uzņemties jebkādu vainu par viņa valdības iespējamo kļūdu.

    Tas izsauca asu kritiku no veselības aprūpes iestāžu puses, un tās norādīja, ka valdība ignorējusi brīdinājumus, mudinot jauniešus atkal iziet sabiedrībā.

    Pēdējo dienu laikā inficēšanās gadījumu skaits ar Covid-19 Nīderlandē sasniedzis augstāko līmeni, kāds reģistrēts 2021. gadā.

    Iekļūšanai restorānos un bāros tika iedarbināta veselības pārbaužu un obligāto testu sistēma, taču tā neizturēja lielo pieplūdumu, cilvēkiem vēloties beidzot izmantot iespēju atkal iziet sabiedrībā pēc mēnešiem ilgās karantīnas.

    Tomēr līdz šim pieaugušais inficēšanās gadījumu skaits nav izraisījis arī pacientu skaita pieaugumu slimnīcās, jo vairums no jaunajiem inficēšanās gadījumiem konstatēts gados jauniem cilvēkiem, kam saslimšana parasti ir vieglākā formā, bet vairums gados vecāko ļaužu ir vakcinēti.

    Taču veselības ministrs Hugo de Jonge piektdien brīdināja, ka pašreizējais zemais pacientu skaits slimnīcās var pieaugt, ņemot vērā «bezprecedenta» inficēšanās gadījumu pieaugumu.

    Līdztekus ar atvainošanos Rīte atzina, ka viņa uzstāšanās piektdienas preses konferencē neesot bijusi tā labākā.

    «Mēs tikām aicināti izvērtēt savus lēmumus,» norādīja premjers. «Nebija pareizi, ka to nedarījām.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē