• Eksperte: Karš notiek tāpēc, ka krievi nenovērtēja un nesaprata Ukrainu

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    28. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Karš Ukrainā notiek tikai tāpēc, ka Krievija nenovērtēja jeb drīzāk pat nesaprata Ukrainu un par ukraiņiem joprojām domāja kā par padomju cilvēkiem, intervijā aģentūrai LETA norādīja Ukrainas drošības jautājumu eksperte Hanna Šelesta.

    «Līdz ar to viņi [krievi] uzskatīja, ka pie mums valda tāds pat korupcijas līmenis, tiek pielietota tā pati padomju taktika u.tml., kas nepavisam nebija patiesība. Nesapratnes iemesli bija arī viņu mentalitātē – viņi nemaz nevēlējās noskaidrot, kas patiesībā notiek, tikai nosprieda, ka ir tā un tā, un turklāt bija pilnīgi par to pārliecināti,» viņa skaidroja Rīgas konferences laikā.

    Ārpolitikas padomes «Ukrainas prizma» drošības programmu direktore un žurnāla «UA: Ukraine Analytica» galvenā redaktore norādīja, ka krievus arī ievērojami maldināja ziņotāju tīkls, kas saņēma milzīgas naudas summas, bet pretī sūtīja informāciju, kas robežojas ar pilnīgām muļķībām.

    «Mēs redzējām daļu šīs informācijas, kas tika sūtīta uz Krieviju, un vienkārši smējāmies. Šī informācija bija izteikti nepatiesa, turklāt par to būtu pavisam viegli pārliecināties, palasot brīvi pieejamos datus. Bet viņi dzīvoja tādā kā burbulī,» sacīja Šelesta.

    Savukārt Ukrainas panākumus eksperte skaidro ar augstu motivāciju, sabiedrības atbalstu, NATO veiktajām apmācībām un īsi pirms kara izveidotajiem teritoriālās aizsardzības spēkiem.

    «Mūsu karavīri, civilie un teritoriālās aizsardzības spēki zināja pilnīgi skaidri, par ko un kāpēc viņi cīnās,» viņa uzsvēra un piebilda, ka krievi arī nav gaidījuši, ka Ukrainas armijai tik plaši palīdzēs vietējie iedzīvotāji.

    Šelesta ļoti augstu novērtēja arī NATO valstu veiktās ukraiņu karavīru apmācības. «Jau astoņus gadus Ukrainas bruņotie spēki tika apmācīti atbilstoši NATO standartiem. Vienas no vissvarīgākajām reformām, kuras bijām veikuši, ir pāreja uz pavisam atšķirīgu loģistikas, pārvaldes un komandēšanas sistēmu,» norādīja eksperte.

    «Viņi mums palīdzēja attīstīt mūsu zemākā līmeņa virsniekus. Līdz ar to, kad vienība pēkšņi tiek izolēta, tā negaida komandas no štāba, bet zina, kā rīkoties un uzņemas atbildību. Tas ir kaut kas tāds, kā trūka padomju armijai un trūkst arī krieviem. Ja viņi nevar sazināties ar ģenerāli, viņi nezina, ko darīt. Mūsu karavīriem šādu problēmu nebija, līdz ar to NATO standarti mūsu armiju ļoti izmainīja,» skaidroja Šelesta.

    Ļoti būtisks krievu neveiksmju faktors slēpjas arī viņiem tik raksturīgajā arogancē. «Mēs to redzējām visu laiku. Viņi ieradās Ukrainā ar mūzikas instrumentiem uzvaras parādei, bet bez pārtikas krājumiem. Man tā ir arogance vai vienkārši stulbums,» izteicās Šelesta. Viņa norādīja, ka nevajadzētu aizmirst arī korupciju Krievijas bruņotajos spēkos. «Mūsu pretkorupcijas birojs pat sociālajos tīklos jokoja, izplatot pateicību un atzinību vienam no Krievijas bruņoto spēku departamentiem par to, ka tas savus spēkus ir sagatavojis tik slikti. Bet tas patiešām mums palīdzēja, jo demonstrēja, ka Krievijas bruņotie spēki it nemaz nav vareni.»

    Visa intervija ar Šelestu lasāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā «LETA+» (https://www.leta.lv/plus/EBD6117E-A682–41AF-8D24–1384B4F26BD5/ ).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē