• Trīs pieredzējušas humpalu mednieces dalās ar ieteikumiem pērļu medībās

    Praktiski un noderīgi
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    27. marts, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Pērļu mednieces: fotogrāfe Ieva, stiliste Ginta un žurnāliste Ilze.
    Foto: Ieva Andersone
    Pērļu mednieces: fotogrāfe Ieva, stiliste Ginta un žurnāliste Ilze.
    Jā, tādas mēs esam – regulāri iepērkamies lietotu apģērbu veikalos un darām to ar īstu azartu! Mums ir savi iepirkšanās knifi, dažādas taktikas un zināmas pārbaudītas vietas, kuras atklāsim arī tev. Aiziet, dodamies medīt pērles!

    Kvalitāte pat labāka nekā jaunam apģērbam!

    Pieredzē dalās humpalu medniece Ilze: «Esmu visai pārliecināta humpalniece – nu jau ir tiktāl, ka ieeju parastā veikalā, ieraugu, ka džinsi maksā trīsdesmit eiro, un nepatikā saviebjos: ui, tik dārgi! Protams, es zinu, ka tā ir normāla cena par biksēm, pat salīdzinoši zema… Bet, ja esi pieradis atrast izcili piestāvošas džinsenes par vienu vai pieciem eiro, piekritīsi, ka trīsdesmit jau šķiet padārgi.

    Taču lētums nebūt nav vienīgais un noteicošais faktors, kāpēc eju uz humpalām. Labākais ir tieši kvalitātes, stilīguma un cenas apvienojums, jo atrast tiešām skaistu, interesantu apģērba gabalu par zemu cenu – tas ir humpalu vilinājums! Un ne tikai. Savā ilggadējajā humpalu mednieces pieredzē esmu secinājusi, ka apģērbu kvalitāte bieži pārspēj parastā veikalā nopērkamās lietas. Protams, es nerunāju par dārgiem un kvalitatīviem zīmoliem (tie man nemaz nav pa kabatai), bet par populārajām veikalu ķēdēm, kā H&M, Lindex, Zara u. c. Esmu pārliecinājusies, ka jaunajiem apģērbiem bieži ir gan zemākas kvalitātes trikotāža, gan slikti nošūtas, jau veikalā irstošas vīles utt. Un interesanti, ka, atrodot jau pieminēto veikalu apģērbus humpalās, tiem mēdz būt labāka kvalitāte nekā jauniem…

    Atklāti sakot, es pat nezinu, kā mani bērni būtu izauguši, ja nebūtu humpalu!

    Jo laikā, kad bērns aug strauji un pavasarī iegādātie zābaciņi rudenī vairs neder, humpalas ir īsts glābējs. Esmu atradusi tur gandrīz visu nepieciešamo.

    Šad un tad es nopērku kaut ko jaunu arī parastos veikalos, bet jāsaka atklāti – uz parastajiem veikaliem nekad nemēdzu doties azartiskā šopingā. Uz humpaliem gan! Ir bijis tā, ka iznāku no veikaliņa ar diviem lieliem maisiem, jo – vai tad var nepirkt, ja viss par eiro gabalā un viss izcili der? Un, ja vēl izrādās, ka tas ir slavens modes zīmols? Prieks, kur tu rodies!»

    Ilzes praktiskie ieteikumi

    • Jādodas regulāri. Jā, tā ir humpalu īpatnība – tu nevari nolemt, ka šodien ej pirkt mēteli vai zābakus, jo tie nav parasti veikali, kur rindojas kārotie apģērbi. Tāpēc kļūt par prasmīgu humpalu mednieci nozīmē regulāri ieiet humpalveikalos. Piemēram, vasaras sākumā esmu nopirkusi lieliskus rudens zābakus, bet ziemas vidū – savus mīļākos šortus.
    • Ietrenē aci! Tas nozīmē – iemācies atlasīt sev noderīgo jau pirms uzlaikošanas kabīnes. Piemēram, man jau ir piešauta acs uz bikšu garumu – jau redzu, ka būs par īsu, un nemaz nemēru. Tāpat ar audumiem un fasoniem: ja kaut kas nepatīk jau uz pakaramā, neņemu.
    • Iegūglē zīmolu! Lai saprastu, cik patiesībā vērtīgs ir tavs humpalu ieguvums, atnākot mājās, Google ierakstu zīmolu. Piemēram, šādi atklāju, ka norvēģu ražojuma mugursoma, kuru nopirku par 4 eiro, jauna veikalā maksā 120 eiro, bet Columbia ziemas zābaki, kurus izcēlu par 25 eiro, jauni maksā 140…

      Ilzes atradumi
    • Sporta jaka no auduma, kas nelaiž cauri nedz vēju, nedz mitrumu, par 10 eiro, vilnas cepurīte ar kažokādas bumbuli - 8 eiro.



    Ietilpīga brezenta auduma soma  Man ļoti patīk lielas somas, tāpēc šī šķita īsts atradums! Ir pieliekama arī garā plecu lence.  6 eiro, Humana.

    Sarkana kleita. Ļoti kvalitatīva, mīksta trikotāža, sievišķīgi piekļaujas augumam.  7 eiro, Humana.

    Ilzes veikalu tops

    1. Humana, īpaši veikali K. Barona un Tērbatas ielā, jo man pa ceļam. Laba cenu politika – pievedumu dienās ir vērts aiziet, lai izceltu pērles, savukārt turpmākā mēneša laikā jāiegriežas ik pa laikam, jo cenas krītas, bet piedāvājums tiek papildināts ik dienas.

    2. SIA Venda, dažādās vietās Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Ir nopirkts tik daudz labu apavu gan sev, gan ģimenei! Piemēram, jauni Ecco ziemas zābaki par 15–30 eiro (vairākkārt).

    3. Jebkurš lietoto apģērbu veikaliņš visā Latvijā – ja nezināms, jo interesantāk!

     

    Atradumi humpalās rada savdabīgu stilu

    Pieredzē dalās humpalu medniece Ginta: Gintai patīk un piestāv Tunikas. Lūk, viņas guvums - tunika par 7 eiro!
    «Sākotnēji biju humpalu pretiniece – atceros, reiz mamma mani ieveda tādā veikalā, tur bija kastes ar apģērbiem, un mana sajūta bija konkrēta: ejam ārā no šejienes! Bet tad vēlāk iepazinos ar Ievu (mūsu trijotnes fotogrāfi – aut.), un viņa mani palēnām pieradināja, ka humpali – tas ir forši, ka var atrast tik labas lietas! Un nu tas jau ir manā ikdienā – ejot uz darbu vai nākot mājās, es izmetu līkumiņu arī caur humpalīšiem, vajag vai nevajag… Tāpat, kad aizbraucu uz dzimto Liepāju, no rīta savējiem saku: «Es tagad izeju!» Un tad ir skaidrs, ka dodos humpalu apgaitā. Vai tad man kaut ko vajag? Neko konkrētu, bet… Savs aplītis jāiziet.

    Ne vienmēr un visiem skaļi klāstu, ka esmu iepirkusies humpalās, bet reizēm cilvēki netic – ko? Šito tu nopirki humpalās? Nevar būt, tik smuks! Reizēm atkal kāds vaicā, kā varu valkāt to, ko valkājis kāds cits – nezin kas. Es par lietotu apģērbu enerģētiku nesatraucos – ja lieta mani uzrunā, es to pieņemu par savu. Mēdzu teikt, ka tad jau nevar dzīvot arī vecā mājā un priecāties par 100 gadu vecu labi saglabājušos parketu, jo diez kas tik pa to nav staigājis!

    Manuprāt, humpalās iepirkties ir daudz humānāk. Kad iedomājos visus lielos veikalus, kas ir vidējā līmeņa pircēju iecienīti, – to visu taču nav iespējams novalkāt! Turklāt humpalas padara interesantāku stilu – es ar savu stilistes aci parasti redzu, kurš cilvēks iepērkas Monton, kuram pārsvarā viss no Reserved vai cita populāra veikala… Bet, ja esi izcēlis humpalās labas lietas, koptēls veidojas kā nenolasāms kods, interesants un savdabīgs.

    Meklēt lietas humpalās – tā man ir arī sava veida nomierināšanās, kā terapija!

    Svarīgi ir mācēt apstāties, līdzīgi kā sēņošanā, jo reizēm ir un ir visādas labas mantas, bet cik tad tu ņemsi?! Man ir jau septiņi melni džemperīši, cik tad var, bet nu… Katram tomēr sava odziņa! Redz, tas ar lietotiem apģērbiem ir bīstami – ka var atrast tik daudz labu lietu par mazu naudu, tāpēc jāprot apstāties.»

    Gintas praktiskie ieteikumi

    • Vajag piemērīt! Skatoties uz apģērbu no malas, galvā veidojas cita fantāzija, kas var izrādīties atšķirīga no realitātes, tāpēc nevajag pirkt bez mērīšanas.
    • Pirmās 5 sekundes. Lai nesapirktu pārāk daudz nevajadzīgu apģērbu, es uzticos pirmajam iespaidam pirmajās piecās sekundēs – ja man tiešām patīk, ņemu. Ja grozos ilgāk un sāku šaubīties, tad sāku jau sevi pierunāt, ka taču jāņem, ka tik lēts/tik labs zīmols/tik skaista krāsa…
    • Paskaties, vai nav caurumi! Noskatīto apģērbu vienmēr rūpīgi apskatu – vai kaut kur nav kāds caurums vai cits grūti labojams defekts. Bez pogām kreklu var nopirkt, bet ko iesāksi ar cauru?

    Gintas atradumi

    Hugo Boss topiņš  Pirktu arī tad, ja nebūtu populārs zīmols, jo patīk siluets un smalkā akmentiņu apdare.  20 eiro, vintage veikaliņā Dzirnavu ielā (diemžēl šā veikala vairs nav).

    Clarks kurpes  Slavenas ar savu izcilo un ērto liesti, bet šīm man iepatikās retro siluets un metāliskā krāsa. 10 eiro, RDA Liepājā.

    Zilā kleitiņa  Iemīlējos neparasti skaistajā zilā nokrāsā un materiālā – 100% zīds!  4 eiro, Econom Class.

    Gintas veikalu tops

    1. Econom Class Elizabetes ielā Rīgā. Visvairāk foršu atradumu!

    2.RDA Liepājā. Vienmēr apmeklēju, kad esmu Liepājā.

    3.Otrā elpa Rīgā. Var atrast ļoti interesantas lietas par labām cenām. Un ne tikai apģērbu!

     

    Meklēju kvalitatīvas lietas cauri laikiem

    Pieredzē dalās humpalu medniece Ieva:

    Ērts un mīksts džemperis brīvām kustībām.

    «Man humpalas gan patīk, gan arī riebjas – jā, tādas duālas izjūtas! Jo reizēm tā gaisotne un vandīšanās pa drēbēm mani nogurdina un sanikno, savukārt citreiz ir dienas, kad jūtu – mani burtiski sauc: atnāc, ienāc! Un parasti es šim aicinājumam atsaucos un eju, un gandrīz vienmēr arī kaut ko atrodu. Ja neatrodu uzreiz, jāpameklē cītīgāk, līdz atrodas…

    Reizēm es ieeju bodītēs tāpat vien, neko nenopērku. Savukārt, kad tu, neko īpašu necerot, pēkšņi ieraugi TO, ko tu pat nezināji, ka meklē – tas ir tas foršais, azartiskais brīdis! Bieži vien humpalās nopērku apģērbu, iepriekš nemērot, bet tad jābūt 100% sajūtai, ka – jā, tas ir mans. Jāatzīst, ka reizēm man gadās sapirkties pārmērīgi un tad, kad secinu, ka no nopirktajām humpalām es valkāju labi ja trešo daļu, tad aši sapakoju nevalkātos apģērbus un nododu labdarībai. Patiesībā jau cilvēkam nevajag daudz drēbju, un man ļoti nepatīk apaugt ar lieku mantību.

    Humpalās visvairāk medīju lietas, kas ir aktuālas cauri laikiem un stāv pāri īslaicīgām modes kaprīzēm. Un galvenais – meklēju kvalitāti!

    Tas ir mīts, ka humpalās ir tikai novalkātas, vecas drēbes – muļķības, nebūt ne, var atrast pat ļoti labus apģērbus un apavus, bieži vien ja ne gluži jaunus, tad varbūt uzvilktus vien pāris reižu.

    Kas man nepatīk – humpalām raksturīgais aromāts, turklāt ir daži apģērbi, no kuriem to īsti pat nevar izmazgāt. Ja pērku apavus, tad īpaši skatos, lai tie nebūtu izvalkāti, faktiski pērku tikai jaunus – to jau var redzēt pēc kurpes izskata. Un vēl – savu ņemšanos pa humpaliem es kompensēju ar atsevišķām ļoti labām, jaunām un bieži vien dārgām lietām parastos veikalos, lai būtu līdzsvars.»

    Ievas praktiskie ieteikumi

    • Jāprot izvērtēt. Tas ir svarīgi – nepirkt tikai tāpēc, ka lēti, forši un smuki. Cik tad tos krekliņus vajag?
    • Neej ar mērķi! Ja iesi uz humpalām pēc melnām biksēm, vari dabūt vilšanās sajūtu. Uz turieni jāiet atvērtai un acīgai – ja nu kas labs gadās! Nevar ar konkrētu mērķi.
    • Uzmanies no iekrišanas atkal un atkal.  Humpalām piemīt tāda interesanta lieta… Man, piemēram, jau ir feins plašķītis, kuru tieši humpalās nesen atradu. Bet, kad nākamreiz dodos medībās, es vēl paspēju nodomāt, ka plašķītis man jau ir, tos neskatīšos… Un, kā par spīti, es atkal ieraugu ideālu plašķīti, un sākas… Kā lai neņem?! Tad ar sevi nopietni jārunā: Ieva, vai tev tiešām vajag trešo un ceturto plašķīti? (Smejas.)

    Ievas atradumi

    Rūtaina žakete  Burvīgs vintāžas stils!  5 eiro, Humana Vintage.


    Sarkana sporta vējjaka  Adidas. Ļoti ērta un smukā krāsā.  15 eiro, Timberlit.


    Melnas kurpes  Ādas, arī iekšpusē. Ļoti ērtas. 15 eiro, apavu veikals pretim Dailes teātrim.

     

    Pelēks džemperis  Ļoti mīksts un kvalitatīvs, tīra kašmira. Par tādu cenu!  7 eiro, Timberlit.

    Ieva piemēra melnu kreklblūzi no mīksta, patīkama auduma. Ko? Tikai 6 eiro? Protams, ņemu!

    Veikalu tops

    1. Timberlit veikalu tīkls. Cenas salīdzinoši augstas, bet pa dienām krītas, turklāt, ja ir klienta karte, var iepirkties ar 70% atlaidi.

    2. Skandināvs Talsos. Vienmēr kaut ko labu esmu atradusi!

    3. Humana veikalu tīkls daudzviet Latvijā. Īpašs prieks ir atrast pērles lētajās dienās, kad viss maksā, piemēram, 1 eiro.

    Izpēti, pirms pērc!

    1. Apģērba sastāvs.

    2. Kvalitāte.

    3. Paduses, sāni, apakšējā mala, piedurknes utt.

    1 komentārs

    patricijalei
    Man pēdējā laikā ļoti iepatikās meklēt lietotos apģērbus arī internetā. Tā es atradu vietni Dalder.lv. Piedāvājumā ir gan lietoti, gan arī jauni apģērbi un viss pa ļoti sakarīgām cenām. Var atrast tādas "pērles" kā piemēram dizaineru somas pa ļoti izdevīgām cenām utt. Tiešām iesaku.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē