• Depozīta sistēmā ir reģistrēti pirmie dzērienu iepakojumi

    Plastmasa
    Ziņu aģentūra LETA
    6. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Depozīta sistēmas ieviesēja Latvijā SIA Depozīta iepakojuma operators reģistrējis pirmos dzērienu iepakojumus Depozīta sistēmas reģistrā, pirmos depozīta iepakojumus reģistrējot dzērienu ražotāja AS Aldaris produktiem, aģentūrai LETA pavēstīja Depozīta iepakojuma operatora valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

    Viņš skaidroja, ka līgumi par depozīta iepakojuma apsaimniekošanu un laišanu tirgū pašreiz parakstīti ar daļu no depozīta iepakotājiem, kas kopā nosedz vairāk nekā 80% no depozīta sistēmā nododamo iepakojumu tirgus. Līdz šā gada 31.decembrim paredzēts parakstīt līgumus ar pārējiem iepakotājiem, kuri plāno laist tirgū dzērienus depozīta iepakojumā no 2022.gada 1.februāra, kad Latvijā darbību uzsāks depozīta sistēma.

    «Produkta reģistrācija depozīta sistēmas iepakojuma reģistrā ir priekšnoteikums katra iepakojuma dalībai depozīta sistēmā. Aicinu dzērienu ražotājus un importētājus laicīgi noslēgt iepakojuma apsaimniekošanas līgumu ar DIO un neatlikt iepakojuma reģistrāciju uz pēdējo brīdi šī gada izskaņā,» sacīja Stūrītis.

    Pēc līguma noslēgšanas iepakotājiem ir jāsagatavo dzērienu etiķetes depozīta sistēmai – jāizvieto uz tām depozīta sistēmas atpazīšanas zīme, kā arī svītrkods, kas nodrošina depozīta iepakojuma uzskaiti. Katrs iepakojums ir jāreģistrē Depozīta reģistrā, iesniedzot pieteikumu un nosūtot iepakojumu paraugus Depozīta iepakojumu operators, kas izvērtēs iepakojuma un marķējuma atbilstību un reģistrēs iepakojumu Depozīta sistēmas reģistrā.

    Pirmie iepakojumi ar depozīta zīmi veikalu plauktos parādīsies 2022.gada 1.februārī, taču, ņemot vērā depozīta sistēmas pārejas periodu, no nākamā gada 1.februāra līdz 31.jūlijam veikalu plauktos atradīsies gan dzērienu iepakojumi ar depozīta zīmi, gan bez tās. Savukārt no 1.augusta tirdzniecības vietās drīkstēs atrasties tikai jaunie iepakojumi ar depozīta zīmi.

    Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (līdz 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 10 centu apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kas reģistrēts Depozīta sistēmas reģistrā, kā arī iepakojums būs iztukšots.

    Jau vēstīts, ka 2020.gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1.februārī.

    Valsts vides dienests konkursā lēma dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt «Depozīta iepakojuma operators». Latvijā kopumā plānots uzstādīt 800 līdz 1000 taras pieņemšanas automātu jeb taromātu.

    Kompānija Depozīta iepakojuma operators reģistrēta 2020.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 124 500 eiro, liecina Firmas.lv informācija. Kompānijas īpašnieki ir Alus un dzērienu iepakojuma savienība (18,07%), Coca-Cola HBC Latvia (18,07%), Cēsu alus (12,05%), Cido grupa (12,05%), PET Baltija (12,05%), Aldaris (12,05%) un Latvijas Mazumtirgotāju biedrība (9,64%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,02%).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē