• Covid-19 prasījis jau trīs jauno māmiņu dzīvības

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    29. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Līdz šim Covid-19 Latvijā prasījis trīs jauno māmiņu dzīvības, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Sievietes un bērna veselības klīnikas vadītāja ginekoloģe Maira Jansone.

    Pēc viņas paustā, grūtnieces tiek uztvertas par vidēja vai augsta riska pacientēm.

    Inficējoties ar Covid-19, topošajām māmiņām saslimšana nereti norit smagākā formā.

    «Mēs zinām, ka Latvijā ir trīs jaunās māmiņas, kuru dzīvības šī slimība ir izdzēsusi,» skaidroja speciāliste.

    PSKUS apkopotie dati liecina, ka pret Covid-19 ir vakcinēta aptuveni trešdaļa slimnīcā esošu grūtnieču. «Mēs saprotam, ka Latvijā vakcinācija bija sākta pirms deviņiem mēnešiem, un liela daļa grūtnieču baidījās sākt vakcinēties un daļai šķiet, ka piedzemdēs, un gan jau viss būs kārtība,» sacīja Jansone.

    No tām pacientēm, kas tikai stājas uzskaitē kā grūtnieces, liela daļa ir vakcinējusies pret Covid-19. «Daļai māmiņu mēs arī rekomendējam balstvakcīnu, un ir jau vairākas pacientes, kas to jau ir veikušas,» informēja PSKUS ārste.

    Pēc viņas paustā, nav nekādu pierādījumu, ka vakcīna kaut kādā nelabvēlīgā veidā ietekmētu grūtniecības norisi un mazuļa attīstību, tāpēc tā ir droša visos grūtniecības trimestros. Jansone arī pieļāva, ka ar grūtniecēm netiek pietiekami veikts izglītojošs darbs par Covid-19 vakcīnām.

    «Tā ir vīrusa infekcija, kas var izpausties smagā formā pašai pacientei, viņai var būt skābekļa bads, augsta temperatūra, kas noteikti nav labvēlīga mazulim, līdz ar to ir augstāk bojāejas risks bērnam grūtniecības laikā,» skaidroja ginekoloģe.

    Nereti sievietēm smagā vai vidēji smagā stāvokļa dēļ ārsti arī ātrāk izraisa dzemdības, un rezultātā bērni ir neiznēsāti ar visām neiznēsāto bērnu problēmām. Taču ir bijušas pacientes, kuru bērns Covid-19 dēļ ir gājis bojā mātes organismā.

    «Ir gripas sezona. Arī gripas vakcinācija grūtniecēm ir vajadzīga, nepieciešama, jo tā arī pasargā no letāliem iznākumiem un smagas slimības. Starp citu, var vakcinēties arī vienlaikus,» mudināja ārste.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē