• Centra «Marta» vadītāja: Pēdējā laikā saņemam ļoti daudz zvanu no apdraudētām sievietēm

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Resursu centrs «Marta» pēdējā laikā saņem ļoti, ļoti daudz zvanu no sievietēm, kuras ir nobažījušās par savu drošību, intervijā TV3 raidījumam «900 sekundes» atzina centra vadītāja Iluta Lāce.

    Viņa stāstīja, ka sievietes zvana no dažādām Latvijas vietām, lai dalītos ar saviem stāstiem par vajāšanu. Tai pašā laikā gana daudz esot arī zvanītāju, kuri prasa neatstāt novārtā vīriešu problēmas.

    Kontekstā ar nesen Jēkabpils novadā notikušo traģēdiju, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta sieviete, kura jau iepriekš bija ziņojusi policijai par mēnešiem ilgi saņemtiem draudiem no slepkavas – pašas vīra, Lāce kārtējo reizi vērsa uzmanību uz to, ka Latvijai beidzot ir jāratificē Stambulas konvencija un jātiek vaļā no mītiem, kas ar to saistīti.

    Viņa skaidroja, ka valstīs, kurās Stambulas konvencija ir ratificēta, ļoti labi darbojas mehānismi un sadarbība starp institūcijām, kas nodrošina vardarbībā cietušu personu pasargāšanu, tiklīdz parādās signāli par iespējamām problēmām.

    Lāce kā piemēru minēja gadījumu, kad vīrietim noteikts aizliegums tuvoties konkrētai sievietei, bet šī sieviete naktī izdzird kādu grabināmies pie loga un zvana policijai. Viņa skaidroja, ka tieši Stambulas konvencija pieprasa ieviest skaidrus mehānismus, kā institūcijām rīkoties un sadarboties šādās situācijās, lai novērstu cietušās personas apdraudējumu un neliktu tai pašai sajusties vainīgai par nonākšanu šādā situācijā.

    Kā ziņots, Saeima vakar lēma neiekļaut darba kārtībā «Progresīvo» frakcijas priekšlikumu Ministru kabinetam nekavējoties virzīt parlamentam ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

    Stambulas konvencijas ratifikācijas jautājums atkal kļuvis aktuāls pēc nežēlīgajiem notikumiem pagājušajā nedēļā Jēkabpils novadā, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

    Centrs «Marta» ceturtdien paziņoja par akciju, kurā centīsies kliedēt politiķu mītus par Stambulas konvenciju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē