• Ceļojums pagātnē Nākotnes parkā: simtgadīgs frizieru salons, kosmonautu ķivere un koka Iž

    Izklaide
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Strādājoša telefonbūdiņa, kosmonautu ķivere, minikrāsniņa vienai tējas krūzei, simtgadīgs frizieru salona aprīkojums – tās ir tikai dažas no vintidža lietām, kas piedzīvojumu un iedvesmas vietas Nākotnes parks apmeklētājus pārsteidz senlietu krātuvē un meistarotavā “Laika mašīna” Glūdas pagastā, Zemgalē.

    Turklāt eksponātus var ne tikai aplūkot, bet arī aptaustīt un pat izmēģināt.

    Joprojām strādājoša telefonbūdiņa

    Vai ir iespējams no pagātnes sazināties ar tagadni? Ir, un to pierāda Nākotnes “Laika mašīna”! No 1952. gadā ražotās telefonbūdiņas, kurā iebūvēts septiņdesmito gadu taksofons, Nākotnes parka apmeklētāji var piezvanīt saviem draugiem un radiem.

    Senā telefonbūdiņa uz Zemgales plašumiem ceļu mērojusi no Daugavpils, kur to no nonākšanas metāllūžņos pārmaiņu laikos paglāba kolekcionārs Vladimirs, kas savā pagalmā veidoja muzeju.

    Kosmonautu ķivere

    Tā ļoti piesaista gan mazo, gan lielo apmeklētāju uzmanību, jo kurš gan bērnībā nav sapņojis par lidojumu kosmosā?!

    Šo ķiveri pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados izmantoja virsskaņas lidmašīnu piloti, kas lidoja tuvējā kosmosā.

    Koka

    Spožais un izskatīgais 1949. gada dzelzs rumaks, ko tautā sauca par koka ižu tā smagnējās gaitas dēļ, bija pirmais eksponāts Nākotnes parka motokolekcijā.

    Šis braucamais iegūts no īpašnieka, kurš to nevēlējās paturēt sāpīgo bērnības atmiņu dēļ. Izrādās, viņa tēvam ļoti rūpējusi motokolekcija, tādēļ bērniem nav bijis ļauts vieniem pašiem to aplūkot, kur nu vēl aiztikt! Bet kuru puiku gan neinteresē motocikli?! Tādēļ bijuši arī pārkāpumi, un vainīgais bieži saņēmis sodu. 

    Visdārgākais televizors

    Laika mašīnā var aplūkot, iespējams, visdārgāko padomju laika televizoru! Kāpēc visdārgāko? Tāpēc, ka no Latgales uz Zemgali tas atgādāts ar helikopteru!

    Savulaik daudzos mājokļos tālrādis bija goda vietā, jo vakaros tas pulcēja visu ģimeni, lai melnbaltajā ekrānā skatītos Panorāmu, fanotu par hokeju vai sekotu līdzi daudzsēriju filmas Četri tankisti un suns gaitām. Bet tūliņ jau televizors piedzīvos neparastas pārvērtības – tas tiks aprīkots ar krietni jaunākām tehnoloģijām, un tajā varēs skatīties Netflix.

    Simtgadīgs frizieru salona aprīkojums

    Vai vari iztēloties, kā dāmas pirms 100 gadiem tika pie modernām frizūrām? To noteikti palīdzēs iztēloties pilnīgi svaigs un nelietots frizieru salona aprīkojums, ko rotā gadskaitlis 1900.

    Izrādās, jau tolaik dāmu mati tika žāvēti ar elektrisku, ķiverei līdzīgu fēnu, un arī metāla izlietne pēc formas ir līdzīga mūsdienu analogiem. Šo frizieru salona aprīkojumu neskartu atrada Rīgā, kādas Krišjāņa Barona ielas ēkas bēniņos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē