• Kā izvēlēties ideālo hidrotērpu

    Atpūta
    Ej
    Ej
    7. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jebkura ūdenssporta ekipējums nav iedomājams bez kārtīga un kvalitatīva hidrotērpa. Mūsdienās tie ir pieejami visdažādākajos lielumos un komplektācijās, lai izpatiktu arī pašiem prasīgākajiem sportot gribētājiem. Apkopojam svarīgāko, kas būtu jāzina, uzsākot sava ideālā hidrotērpa meklējumus. Stāsta Dāvis Drande, Boardside.lv

    Hidrotērpa galvenais un vienīgais uzdevums – nodrošināt, lai ķermenis justos komfortabli arī aukstos un mitros laikapstākļos. Pats hidrotērps nesilda, bet izveido apstākļus, lai siltums no ķermeņa neaizplūstu. Hidrotērpa filozofija ir vienkārša – ieejot ūdenī bez hidrotērpa, katra ūdens daļiņa, kas pieskaras ķermenim, aiznes līdzi arī daļu ķermeņa siltuma, tāpēc ātri vien nosalstam. Bet hidrotērps nepieļauj šo ūdens daļiņu un ķermeņa siltuma aizplūšanu. Hidrotērpu uzdevums lielākoties nav pasargāt cilvēku no slapjuma, ja vien tas nav īpaši veidots ar šādu funkciju.

    Hidrotērpu veidi

    Neoprēna hidrotērpi

    Šis ir populārākais un visvairāk pieprasītais hidrotērpu veids mūsdienās, un tā funkcija ir pasargāt ķermeni no aukstuma, bet ne no mitruma. Veidots no īpaša materiāla neoprēna, kurā ir daudz mazu gaisa burbulīšu, kas veido aizsargbarjeru pret aukstumu. Pats neoprēns gan nesilda, tas vienkārši neļauj aizplūst ķermeņa siltumam, iesprostojot ūdeni starp audumu un ādu. Ķermeņa siltums uzsilda iesprostoto ūdeni, un tas kļūst ādai daudz patīkamāks un sildošāks.

    Sausie hidrotērpi

    Šie hidrotērpi bija ļoti populāri pirms 5–10 gadiem, efektīvi aizsargāja ļoti aukstā laikā, bet, neoprēna materiāliem attīstoties, šie nu ir palikuši pagātnē. Sausie hidrotērpi pasargā cilvēku ne vien no aukstuma, bet arī no mitruma, saglabājot ādu sausu. Jāsaka gan, ka tie ir ļoti biezi, smagi un dārgi – tos izmanto vairs tikai glābšanas operācijās, niršanā, burāšanā, bet ne aktīvi sportojot, kustēšanās tajos ir apgrūtināta. Tie ir izcili piemēroti zemūdens niršanai ziemas apstākļos, kad vajadzīgs siltums, nevis liela kustību brīvība.

    Biezums

    • Hidrotērpa biezums jāizvēlas atkarībā no sala izturības un vēlamā komforta līmeņa – jo biezāks tērps, jo grūtāk kustēties.
    • Izvēloties hidrotērpu, būtu svarīgi zināt, kādos apstākļos to plānots lietot. Aukstākiem un skarbākiem apstākļiem paredzēti biezāki hidrotērpi, siltākam laikam – plānāki. Jo plānāks, jo lielāka kustību brīvība, toties sliktāka ūdens aizture.
    • Uz hidrotērpiem lielākoties norādīti divi biezuma skaitļi, piemēram, 6/4. Pirmais skaitlis apzīmē roku un kāju auduma biezumu, otrs, mazākais, – muguras un vēdera daļas biezumu. Ķermeņa vietās, kur muskuļi strādā vairāk, audums ir plānāks, lai kustēšanās būtu ērtāka. Kur audums biezāks, tur ķermenis kustas mazāk, līdz ar to arī vairāk jāsilda.

    0,5–1 mm: paredzēts karstai vasarai, pasargā no vēja, ūdeni aiztur minimāli. Pārsvarā šāda biezuma hidrotērpi ir kā atsevišķi drēbju gabali, piemēram, jaka vai legingi.

    2 mm: šāds biezums lielākoties ir īsajiem hidrotērpiem, kas drīzāk paredzēti nevis Latvijas laikapstākļiem, bet siltajām zemēm vai arī lietošanai karstās Latvijas vasaras dienās. Jā, ilgāku laiku atrodoties ūdenī, var sākt salt arī Ēģiptē, tāpēc šis modelis ir īpaši pieprasīts aktīvās atpūtas tūrisma cienītāju vidū. 

    3 mm: hidrotērps piemērots Latvijas vasarām, bet, ja cilvēks ir salīgs, jau uz rudens pusi tajā var kļūt par vēsu. 

    4 un 5 mm: paredzēts temperatūrai virs 11 °C. Tie ir pietiekami biezi, lai aizturētu ūdeni starp ādu un audumu, tajā pašā laikā arī pietiekami plāni, lai neapgrūtinātu kustības. Šie ir populārākie hidrotērpu biezumi Latvijā kaitsērfingam, vindsērfingam un sērfošanai – vēja laikā gaisa temperatūra pie ūdens reti sasniedz vairāk nekā divdesmit grādu. 

    6 mm: ar šāda biezuma hidrotērpu var sportot visu ziemu. Protams, neieslīgstot pārmērībās – gluži mīnus divdesmit tas neturēs, bet, ja temperatūra neslīd daudz zemāk par nulli, tas spēs ķermeni uzturēt komfortablā siltumā. Aukstākam laikam ir pieejamas arī neoprēna cepurītes, cimdi un zābaki. Arī šiem aksesuāriem ir noteikti biezumi, darbojas pēc tāda paša principa kā hidrotērps – ar ūdens aizturēšanas un uzsildīšanas principu.

    Hidrotērpa cena ir atkarīga no tā biezuma un lieluma. Latvijas apstākļiem piemērotākais hidrotērps, pilna garuma, biezums 4/3 mm, maksā nedaudz mazāk par 200 €. Protams, vienmēr var atrast arī dārgākus modeļus.

    Cik lielu?

    Hidrotērpam ir jābūt piegulošam! Ja tas kārtīgi nepiegulst, ķermenis pienācīgi neuzsildīs aizturēto ūdeni un tērps nespēs sekmīgi pildīt savu funkciju. Izmēri hidrotērpiem tradicionālie – XS, S, M, L un vairāk, bet, tā kā hidrotērpam jābūt piegulošam, ir arī pusizmēri, kā arī izmēri, kas pielāgoti cilvēku augumiem, piemēram, garākiem vai īsākiem. Iegādājoties hidrotērpu, jāņem vērā arī ķermeņa svars. Protams, var ielīst mazāka izmēra hidrā, jo tās ir elastīgas, bet ilgs mūžs šim hidrotērpam nebūs.

    Ja hidrotērps ir par lielu, tas nepiekļausies ķermenim, līdz ar to neaizturēs siltumu un brīvajās vietās krāsies ūdens.

    Garums

    Pieejami dažādu garumu hidrotērpi. Latvijas apstākļiem visvairāk piemēroti garie hidrotērpi – tādi, kam visā garumā nosegtas gan kājas, gan rokas. Pieejami arī īsie hidrotērpi, kas vairāk piemēroti siltākām zemēm, kā arī daļējie – garais hidrotērps ar īsām rokām.

    Tas, kādu hidrotērpu labāk izvēlēties, var būt atkarīgs arī no tā, ar kuru sporta veidu plānots nodarboties.

    • SUP dēļošanai parasti izvēlas vieglākus hidrotērpus, piemēram, garo hidrotērpu ar īsajām rokām – to var ērti attaisīt un atlocīt līdz viduklim, lai ķermenis justos brīvāk. Šajā fitnesa veidā nav paredzēts bieži krist ūdenī un saslapināties, tāpēc hidrotērps var būt arī plānāks vai divdaļīgs. (hidras bilde) Bordside.lv, 99 €
    • Arī veikbordam cilvēki mēdz izvēlēties plānākus hidrotērpus, jo šajā sporta veidā ir daudz jākustas, kā arī veikošana parasti notiek ūdenstilpēs, kas sasilst ātrāk nekā jūra. Kā arī – veikborda sesija ir mērāma minūtēs, nevis stundās, kā tas ir kaitbordā, vindsērfingā vai sērfošanā.
    • Kaibordam, vindsērfingam un sērfošanai parasti izvēlas biezākus hidrotērpus, jo šie sporta veidi ir saistīti ar jūru, kur ūdens ir aukstāks un laikapstākļi – skarbāki.

    Ko apakšā?

    Zem hidrotērpa vēlams vilkt tam speciāli paredzētu termoveļu – tā ir blīvāka un labāk aiztur vēju nekā sausiem apstākļiem paredzētā termoveļa. Tā nebūs nedz neoprēna, nedz arī likras vai vilnas, bet gan no ūdeni atgrūdoša flīsa. Protams, var vilkt arī parasto termoveļu, bet tad hidrotērpa funkcionalitāte var samazināties, tā arī nav tik ērta un piemērota hidrotērpam.

    Siltā laikā hidrotērpu var vilkt arī uz kailas miesas, bet noteikti nevajadzētu zem tā vilkt vecāsmātes adītos džemperus vai jebkādus citus ikdienas lietošanai paredzētus kokvilnas apģērba gabalus – tie piesūcas ar ūdeni, kļūst smagi un traucē hidrotērpam veikt savu funkciju. Cilvēki mēdz zem hidrotērpa vilkt likras auduma kreklus, kurus parasti izmanto, dodoties sērfot uz siltākām zemēm, lai izvairītos no saules apdegumiem. Tomēr to nevajadzētu darīt, jo tiem ir pavisam cita funkcija – dzesēt ādu un aizsargāt to no saules.

    Veikala Boardside.lv vadītājs Dāvis Drande stāsta, ka hidrotērps drīzāk ir tehnisks apģērba gabals, nevis modes lieta, tāpēc cilvēki tos parasti izvēlas neitrālās krāsās. Ja vēlas pastilot, tad pērk košākas jakas, šortus vai glābšanas vestes, kas velkamas uz hidrotērpa. 

    Kā uzvilkt hidrotērpu?

    Būsim atklāti – hidrotērps nav viegli uzvelkams apģērba gabals. Nav jābrīnās, ja, to velkot, pieaugušam cilvēkam uznāk tāds pats niķis kā mazam bērnam, kam riebjas pārģērbties. Hidrotērpi ir biezi, apspīlēti, un ietērpšanās tajos prasa zināmu meistarību. Katram profesionālim ir savi triki, kā ātrāk un patīkamāk tikt hidrotērpā. Viens no tiem – uzvilkt kājās maisiņus, lai tās vieglāk izslīd pa hidrotērpa šaurajiem līkumiem. Galvenais – hidrotērpam pirms vilkšanas vēlams būt sausam. Slapja hidrotērpa uzvilkšana nav nedz vēlama, nedz patīkama. 

    Hidrotērps jāvelk lēnām un pakāpeniski – soli pa solim, bez steigas.

    Kā jau staipīgu audumu, to var uzvilkt arī strauji, bet tad tas vietām būs vairāk nostiepies, vietām – sakrokojies, un nebūs komfortabli.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē