• Gribu dzīvē ko jaunu — vai mums to vispār vajag?

    Atpūta
    Klubs
    Klubs
    11. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Getty Images
    Gribētos kaut ko pamainīt dzīvē, izmēģināt kaut ko citu, pārsteigt pašam sevi,» – tās ir frāzes, kuras bieži vien nākas dzirdēt no cilvēkiem. Kā tad ir ar to jauno? Vai to vispār vajag, un kāpēc bieži vien tik grūti uzsākt kaut ko pilnīgi citu? Konsultē Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA asociētā profesore psiholoģe Maija Zakriževska-Belogrudova
    Nākamais: Kas traucē uzsākt ko jaunu?

    Daļa cilvēku uzskata, ka viņiem ir labi tā, kā ir, un neko jaunu nevajag. Iespējams, viņiem ir taisnība. Varbūt mēs tiešām varam visu dzīvi nodzīvot, riņķojot pierastā trajektorijā: darbs – mājas – vīkends?! Kamēr tas apmierina pašu un netraucē apkārtējiem, lai tā būtu. Ja cilvēks dzīvo viens, viņš ir pats savas dzīves noteicējs. Ir gana daudz tādu, kuriem nav ne draugu, ne hobiju, kuri neceļo, neiet uz teātriem, koncertiem, bet viņiem ir darbs, un viņi mājās pa vakariem spēlē videospēles vai skatās seriālus. Viņu jaunais dzīvē – jauni pagriezieni šajās spēlēs –, viņiem ar to pietiek.

    Bet, ja cilvēki dzīvo pārī, kurā viens attīstās, bet otrs ne, agru vai vēlu rodas domstarpības. Jo tie, kuri iet līdzi laikam, kļūst erudītāki, viņu dzīve sāk mainīties. Bet partneris, kurš izvēlas iet par ierastajām sliedēm, kļūst prognozējams, paredzams un ar laiku – neinteresants. Ģimenē bieži vien sākas strīdi, kas var novest pie šķiršanās. Tāpēc attīstība un izmaiņas ir nepieciešamas.

    Pasaule ir dinamiska un mainīga. Mums jāiet līdzi laikam. Jo varam zaudēt darbu arī pusmūžā, un tad var gadīties, ka kaut kas būs jāmācās klāt, lai iegūtu citu darbu. Katra jauna prasme ir bonuss.

    Apgūstot jauno, izstrādājas adrenalīns. Un tas attiecas uz jebko, kas nav ierasts, – ceļošanu, pasākumu apmeklēšanu, iepazīšanos ar jauniem cilvēkiem. Ja vien esam aktīvi un uzdrošināmies iesaistīties, jaunā atklāšanas iespējas ir bezgalīgas.

    Iestājoties augstskolā (turklāt jebkurā vecumā), var redzēt, kā pat pusgada laikā radikāli mainās cilvēku dzīve. Kāpēc?

    Tāpēc, ka uzsākot mācības, tiek iepazīti ļoti daudz jaunu cilvēku, tiek nodibināti kontakti, bieži tiek piedāvātas jauna darba iespējas. Ar jaunajiem draugiem tiek kopā pavadīts laiks. Papildu zināšanu apguvei tiek iegūta informācija par iespējām, iepazīti draugi un pasniedzēji, kuri vienmēr ir pieejami un dalās ar savu pieredzi.

    Turklāt mācību procesā jāapgūst arī citādas prasmes – prezentēt sevi, publiski uzstāties, strādāt pārī vai komandā un pārvarēt grūtības. Notiek intensīva personības attīstība. Šāda pieredze attīsta cilvēkā pavisam jaunas iemaņas un līdz ar to dod jaunu enerģiju un uzrāvienu dzīvei. Un, jo vairāk tu apgūsti, jo lielāka pieredze, jo pārliecinātāks par sevi un harismātiskāks kļūsti.

    Zināšanas vairs nav kas ekskluzīvs, tās šobrīd ir pieejamas visiem. Mācīties var visu dzīvi – gan klātienē, gan neklātienē, gan internetā, gan tālmācībā, gan jūtūbē (var ielūkoties jūtūbē Motivation Madness vai arī googlewww.briantracy.com vai internetā meklēt atslēgvārdus – personal development plan template, personal goals template, career goals examples template un tamlīdzīgi).

    Turklāt daudz zināšanu var iegūt bez maksas. Tas ir tikai gribasspēka jautājums. Tikko tu par mācībām maksā, tās dod daudz lielāku motivāciju. Turklāt motivē un disciplinē arī uzdotie mājasdarbi, kurus kauns neizpildīt, un grupas biedri, kuri čakli mācās.

    Raksta turpinājums:

    Nākamā lapa

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē