• 5 Rīgas vinila veikali — paradīzes nostūri melomāniem

    Atpūta
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    2. septembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Internets nekad neaizstās to sajūtu, kad stāvi ierakstu veikalā plecu pie pleca ar kādu no apmeklētājiem un šķirsti vinila ierakstus, baiļojoties, kaut tik tas otrs neatrod un nenopērk to, ko klusībā meklē tu pats.

    Vinylla

    Pavisam īsu mirkli, vien dažus mēnešus šī vinila ierakstu tirgotava atradās Stabu ielā, pilsētniekam pavisam neērtā vietā – Avotu un Ādmiņu ielas rajonā. Kurš tik tālu vispār iet, lai iepirktos? To, šķiet, saprata arī veikala saimnieki, tāpēc steidzīgi meklēja jaunas telpas un vēra durvis vēlreiz.

    Šā veikala treknākais pluss ir plašu mazgātājs. Iepērkoties, pirms pasit plates padusēs, katrs ieraksts tiek nomazgāts, neiekasējot papildu samaksu. Kā otru bonusu var minēt plašo Singles 7 sortimentu, kurš, tiesa, manuprāt, ir cenā krietni pārvērtēts.

    Bet, kā zināms second hand veikalos cenu veido īpašnieka subjektīvais vērtējums. Un tieši tāpēc gadās, ka arī no šā veikala kastēm izcel savu sen kāroto plati par ļoti demokrātisku cenu, jo kāds to nebūs pārvērtējis, kā tas joprojām notiek ar Pink Floyd, Kraftwerk un tagad arī Queen ierakstiem.

    Adrese – Brīvības ielā 112

    Foto 56

    Lai gan veikala nosaukums liecina par fototehnikas klātesamību (kas tā arī ir), lielāko daļu telpas veikalā aizņem vinila ieraksti.

    Šis neapšaubāmi ir mans visvairāk iecienītais second hand vinila veikals Rīgā.

    Te esmu iegādājies vēl neizpakotu 1986. gada Nick Cave and the Bad Seeds ierakstu Kicking Against the Pricks un angļu trešmetāla grupas Slammer ierakstu ar trīs grupas dalībnieku autogrāfiem. Mani fascinē doma, ka pērku ierakstu, kurš nav svaigs un sterils. Daudz patīkamāk ir tikt pie 1972. gadā Anglijā izdota Deep Purple albuma nekā 1989. gadā Vācijā pārizdotas kopijas.

    Šīs tirgotavas fundaments ir rokmūzika. Otrs lielākais bonuss ir džeza segments, kurš iekārtots ne visai ērtā skapī. Tiesa, lai preci apskatītu, to drīkst arī izkrāmēt, nemaz nerunājot par klausīšanos.

    Adrese – Lāčplēša ielā 56

    Upe

    Pirms gadiem sešiem veikals Upe bija mans galvenais pieturas punkts algas dienās. Tolaik tur bija bagātīga lietoto plašu kolekcija ar daudz zināmiem izpildītājiem par ļoti pieņemamām cenām. Arī tagad Upē ir second hand plates, bet, šķirstot alfabēta kārtībā sakārtotos blāķus, reti gadās pamanīt kādu pazīstamu vārdu.

    Ejot cauri piedāvājumam, rodas sajūta, ka pažobelē esi uzgājis kasti ar senču jaunības dienas platēm, un nu tik būs pērles… Bet, papētot dziļāk, atklājas, ka kolekcija sastāv no mazpazīstamiem un sen aizmirstiem ungāru un poļu māksliniekiem. Es nedaudz pārspīlēju.

    Toties svaigumu stends Upē ir līmenī.

    Un tieši tā dēļ te ir vērts ienākt, ja sanāk būt Vecrīgā. Līdzās jaunākajiem albumiem vinila versijā atrodami arī nu jau par klasiku kļuvušie pārizdevumi.

    Kad iznāca Auroras pirmais un vienīgais albums Alma, metos tieši uz Upi, jo zinu, ka tur latviešu mūzika ir pieejama visbiezākajā slānī visā pilsētā. 

    Adrese – Vaļņu ielā 26

    Vinila Valdis

    Vinila Valdis un viņa sarkanā telts ir daļa no Kalnciema kvartāla ilggadējās firmas zīmes. Valdis tirdziņā ir sastopams sestdienās un par ierašanos saviem sekotājiem ziņo, sūtot e-pastu.

    Manuprāt, Vinila Valža pievienotā vērtība meklējama kastēs, kurās esošās plates novērtētas ar 1 vai 2 eiro monētas nominālu. Tur starp pilnīgi nezināmiem izpildītājiem atrodamas pērles. Piemēram, izlase ar piecdesmito gadu amerikāņu folk izpildītājiem.

    Adrese – Kalnciema ielas kvartālā

    LP

    Nezinu, pēc kādiem principiem veikalā uzrodas jaunumi, bet tie teju vienmēr pieskaņoti arī manai kosmopolītiskajai mūzikas gaumei – vienā reizē tas ir U2 ar POP, citā reizē Sigurs Ros ar Ágætis byrjun, vēl citā Tool ar Undertow un visbeidzot, par pārsteigumu, arī Burzum ar Filosofem.  

    Šī veikala vinila ierakstu sortiments nav liels, taču pilnīgi pietiekams, lai no tā izietu ar vismaz vienu sen kārotu ierakstu padusē.

    Jāteic, ka šī ir viena no retajām tirgotavām Rīgā, kur nopērkami tikai jauni, neizpakoti ieraksti.

    Adrese – Krišjāņa Barona ielā 37 (ieeja no Ģertrūdes ielas)

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē