• Bordāns: Nepieciešama izšķiroša rīcība, lai Latvija kļūtu enerģētiski neatkarīga

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    18. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Latvijai ir ļoti kaitējusi enerģētiskā atkarība no Krievijas, un tagad nepieciešama ātra un izšķiroša rīcība pašpietiekamības panākšanai enerģētiskas jomā, intervijā aģentūrai LETA pauda «Konservatīvo» Ministru prezidenta amata kandidāts 14.Saeimas vēlēšanās, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

    Atbilstoši šim principam valdībai būtiski ir jāpārskata enerģētikas attīstības koncepcija, ko Bordāns redz kā vienu no primārajiem darbiem, ja viņš kļūs par premjeru pēc parlamenta vēlēšanām. «Mūsu enerģētika pašlaik ir »būvēta" uz viena paša «Latvenergo» un gāzes, (..) [taču] mums ir jādomā par enerģētikas diversifikāciju un jauniem enerģijas ieguves avotiem," uzsver politiķis.

    Bordāns akcentē, ka valstij, primāri premjeram un Ekonomikas ministrijai (EM), ir jāveido atbilstoši apstākļi investīcijām arī enerģētikā. Investīcijas jāveic ne tikai valsts un vietējiem uzņēmumiem, bet jāatbalsta arī lielo starptautisko korporāciju ienākšana kopā ar modernākajām tehnoloģijām. «Konservatīvo» premjera kandidāts uzsver, ka Latvijai ir svarīgi arī sadarboties ar Lielbritāniju un ASV, lai valstī ienāktu stratēģisko partneru investīcijas enerģētikā.

    «Mēs neredzam, ka EM būtu izveidota spēcīga ekspertu komanda, kas nodarbotos tieši ar enerģētiku. Tad nevar būt arī rezultāta. Es līdzšinējo politiku varu raksturot tikai ar diviem vārdiem – valsts nodevība,» pauž tieslietu ministrs, kurš nodevību saskata enerģētikas sfēras atstāšanā novārtā.

    Bordāns norāda, ka vēja enerģijā mēs esam atpalikuši no citiem Baltijā, jo «gatavu projektu nav, ir tikai runas». Tomēr politiķis arī vaicā, kāpēc premjers un EM piedāvā valsts investīcijas veikt tikai šajā joma, veidojot valsts uzņēmumu ar AS «Latvenergo» un AS «Latvijas valsts meži» starpniecību. Viņa ieskatā ieguldījumi jāveic arī citās enerģijas jomās, norādot, ka arī saules bateriju parku izveidē Latvija atpaliek.

    «Konservatīvie» atbalsta arī sašķidrinātās dabasgāzes termināla izveidi, kuram gan jēga būtu tikai tad, ja tas būs savienots ar Inčukalna gāzes krātuvi. «Manā ieskatā, termināļu projektu izvērtēšana tikusi vilcināta, taču nav skaidrs, kādēļ. Var paskatīties valdības sēžu protokolos. Tiklīdz runāja par enerģētiku, es paudu, ka ir jārisina jautājums par neatkarīgām gāzes piegādēm. Jau tad, kad vēl nebija kara. Arī valdības deklarācijā no savas puses bijām iekļāvuši šo punktu, taču uz mūsu jautājumiem atbildes sniegtas netika. Tika tikai teikts, ka tas nav aktuāli,» uz līdz šim pieļautajām neizdarībām vērš uzmanību Bordāns.

    Visa intervija ar Bordānu lasāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā «LETA+».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē