• Augsts asinsspiediens ir bīstams arī gados jauniem cilvēkiem

    Pusaudzis
    Ziņu aģentūra LETA
    17. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Atzīmējot Starptautisko hipertensijas dienu, biedrība «ParSirdi.lv» atgādina, ka augsts asinsspiediens ir bīstams arī gados jauniem cilvēkiem.

    Biedrības «ParSirdi.lv» vadītāja Inese Mauriņa norādīja, ka saskaņā ar globālajiem datiem hipertensija joprojām ir galvenais mirstības cēlonis, kas katru gadu izraisa vairāk nekā 11 miljonus nāves gadījumu visā pasaulē. 

    Aprēķināts, ka visā pasaulē vismaz 1,2 miljardi cilvēku cieš no augsta asinsspiediena, bet tikai katrs otrais cilvēks ar paaugstinātu asinsspiedienu apzinās, ka viņam tas ir. Liela daļa pacientu, kuriem nav savlaicīgi diagnosticēta hipertensija, ir cilvēki darbspējīgā vecumā – jaunāki par 60 gadiem.

    Slimību Profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka 2021. gadā hipertensīvās slimības bija nāves iemesls gandrīz 2000 cilvēku Latvijā. Diemžēl būtisks iemesls hipertensijai un riskiem ir ne tikai asinsspiediena nekontrolēšana, bet arī medikamentu nelietošana atbilstoši ārstu norādījumiem, kas var novest pie insulta, infarkta un nāves.

    Savukārt «Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums» liecina, ka no tiem pacientiem, kuriem ārsts izrakstījis medikamentus hipertensijas ārstēšanai, pēdējo divu nedēļu laikā tos regulāri nav lietojuši 31% vīriešu, 17% sieviešu.

    Ņemot vērā Eiropas Kardiologu biedrības vadlīnijas, arteriālajam asinsspiedienam jebkurā vecumā ir jātuvinās 120/80 mm Hg. Ja tas pārsniedz 140/90 mmHg robežu, tad to uzskata par sirds un asinsvadu slimību riska faktoru. Īpaši bīstams augsts asinsspiediens ir kombinācijā ar citiem riska faktoriem, tostarp, augstu ZBL jeb «slikto» holesterīnu.

    Saskaņā ar jaunāko 2019. gada «Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījumu» paaugstināts arteriālais asinsspiediens virs 140/90 mmHg ir 28% Latvijas iedzīvotāju (33% vīriešu un 24% sieviešu).

    Mauriņa norādīja, ka augsts asinspiediens joprojām ir pasaules līderis «slimību – kluso slepkavu» sarakstā. Vienīgais un efektīvākais veids, kā to laicīgi atklāt, ir to izmērīt. Tāpēc biedrība vēlas ikvienu neatkarīgi no vecuma un pašsajūtas, vismaz reizi gadā mājās, pie kaimiņa vai drauga, aptiekā vai pie ģimenes ārsta pamērīt asinsspiedienu.

    Ideālam asinsspiedienam jebkurā vecumā vajadzētu būt 120/80 mmHg. Arteriālā hipertensija ir slimība, kad asinsspiediens atkārtotos mērījumos ir paaugstināts –  ārsta kabinetā virs 140/90 mmHg, mājās virs 135/85 mmHg.

    Augsta asinsspiediena biežākie simptomi ir galvassāpes, reibonis, nervozitāte, sirdsklauves, sāpes sirds apvidū, tomēr nereti paaugstināts asinsspiediens var neradīt nekādas sajūtas un cilvēks par to uzzina, kad jau radušās kādas komplikācijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē