• Atklāj, kuri būvniecības uzņēmumi iesaistīti apjomīgajos karteļos

    Kartelis
    Ziņu aģentūra LETA
    10. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Konkurences padome (KP) atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro, otrdien preses konferencē sacīja KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite.

    Starp lielākajiem publiskajiem iepirkumiem Šmite minēja Mežaparka estrādes, Jaunā Rīgas teātra, Ventspils mūzikas vidusskolas un koncertzāles Latvija, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kultūras pils Ziemeļblāzma iepirkumus. Savukārt no lielākajiem privātajiem pasūtījumiem Šmite minēja tirdzniecības centra Akropole būvniecību, tirdzniecības centra Alfa būvniecību un Rimi loģistikas centra būvniecību.

    KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927,4 eiro apmērā.

    Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA Skonto būve, SIA Latvijas energoceltnieks, SIA Velve, SIA Arčers, SIA Rere būve, SIA Re & Re, SIA RBSSKALS būvvadība, SIA Abora, AS LNK Industries un SIA Merks. Tiesa RBSSKALS būvvadība patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

    Šmite pastāstīja, ka šie uzņēmumi bija sadalījušies divās grupās, lai iepirkumos iegūtie līgumi un peļņa sadalītos aptuveni līdzīgi. Savukārt karteļa darbības pamatprincipus noteica Skonto būve, Re & Re un Velve, sacīja Šmite.

    Šiem uzņēmumiem naudas sods tika palielināts par 0,5% no apgrozījuma. Savukārt Velve izmeklēšanas laikā sadarbojās ar KP, sniedza informāciju un savu vainu atzina, kā arī apņēmās nepārsūdzēt KP lēmumu, tādēļ soda apmērs Velvei tika samazināts par 10%.

    KP vadītājs Juris Gaiķis piebilda, ka pasūtītāji bieži vien ir bijuši par karteļa esamību un pat izteikuši savas vēlmes par konkrētiem izpildītājiem konkrētos iepirkumos.

    Lai gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad izbeidza 2018.gadā sākto tā dēvēto būvnieku karteļa krimināllietu, kurā aizdomās par kukuļošanu figurēja uzņēmēji un valsts amatpersonas, izmeklēšanu par karteļa darbību turpināja KP.

    Būvnieku karteļa lietu KP ierosināja 2019.gada augusta sākumā, bet lēmums par naudas sodiem KP bija jāpieņem līdz 2021.gada 1.augustam.

    Kartelis ir viens no smagākajiem konkurences pārkāpumiem un KP pietiek vien ar pazīmēm, ka tirgus dalībnieku starpā ir notikusi aizliegta vienošanās, atšķirībā no KNAB kriminālprocesa, kurā bija jāpierāda katras personas vaina un kaitējums sabiedrībai.

    KNAB un KP 2019.gada septembra sākumā veica tiesas sankcionētas, neatliekamas izmeklēšanas darbības, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu vismaz desmit lielāko būvniecības nozares uzņēmumu iesaisti noziedzīgos nodarījumos un Konkurences likuma pārkāpumos.

    KNAB rīcībā esošie fakti liecināja par iespējamu kukuļu lielā apmērā nodošanu un pieņemšanu, par iespējamu cenu saskaņošanu iepirkumos, ko izdarījuši iepirkumu pretendenti, kā arī par amatpersonu kukuļošanu ar mērķi nodrošināt uzņēmēju interešu realizēšanu ar iepirkumiem nesaistītos jautājumos. Savukārt KP veica izmeklēšanu par iespējamu Konkurences likuma pārkāpumu – aizliegtu karteļa vienošanos. Noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 2015.gada sākuma līdz 2018.gada vidum. Iespējamās kukuļu summas ir no 25 000 eiro līdz vairākiem simtiem tūkstošu eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē