• Ārsti šokā: Brīnumzāles pret urīna nesaturēšanu?!

    Ārsti šokā
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    3. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Janvāra vidū feisbukā parādījās reklāmraksts par urīna nesaturēšanas problēmu sievietēm un tika piedāvāts arī risinājums – kapsulas. «Mēs ar šo preparātu izārstējām urīna nesaturēšanu mammai! 75 gadi. Vēlmi juta, bet aizskriet līdz tualetei nepaspēja. Pirms tam lietoja citas tabletes, bet tās nepalīdzēja. Pēc paziņu padoma izmēģinājām UF. Problēma izzuda,» atsaucas Maira.

    «Paldies par ieteikumu. Pasūtīju UF. Jau biju dzirdējusi daudz ko labu par to. Bet nespēju atrast aptiekās. Tagad saprotams, kāpēc,» – tā Aija. «Man ārsts, kad pie viņa aizgāju, teica trenēt intīmos muskuļus. Es to darīju, kļuva labāk. Bet vienalga pilēja, oda pēc urīna. Galu galā tikai ar UF izārstējos. Vispār ļoti labs līdzeklis,» apstiprina Laura.

    Kas tas par brīnumlīdzekli?

    Tam piemītot trīs svarīgas iedarbības. Citēju reklāmrakstu: «Pirmkārt – normalizē aizkuņģa dziedzera darbību. Otrkārt – attīra organisma šķidrās vides no glikozes un glikolīzes atlikuma produktiem. Treškārt – atjauno urīnpūšļa sieniņas un muskuļus. Tādējādi noplūšanas pazūd ļoti ātri – jau nākamajā dienā pēc UF izdzeršanas veļa būs sausa. Vēl tas novērš urīnceļu infekcijas, paātrina un atvieglo urīna izvadi, palīdz tikt galā ar piena sēnīti un cistītu, paaugstina organisma imunitāti, uzlabo mazā iegurņa orgānu asinsriti, apgādā organismu ar lielu daudzumu vitamīnu un mikroelementu…»

    Vārdu sakot, visu Latvijas urologu un Latvijas sieviešu sapnis! Produkts ir jauns, izstrādāts Šveicē.

    Tā radīšanā piedalījušies pasaules labākie zinātnieki…

    UF ir mans šī preparāta/maģiskās vielas apzīmējums, jo patiešām nevēlos ne par gramu to popularizēt arī savā rakstā IEVAS Veselībā. Savukārt, ieklikšķinot UF pilno nosaukumu gūglē, informācija par to izlec gan  www.leikēmija.lv,  krogsaptieka.lvwww.lskj.lv, gan desmitos starptautisku ...com un ...eu lapu, kas itin drīz pazūd. Katrā UF sastāvs minēts atšķirīgs (dažādu augu ekstrakti), arī argumentācija un uzrunas stils acīmredzot pielāgots attiecīgajai auditorijai. Variantu daudz: akadēmiskāks, sadzīviskāks, personiskāks, atturīgāks. Kādu vajag! Bet man patrāpījās feisbukā palaistais reklāmraksts tieši ar Astrīdas Tirānes interviju. Tiesa, uzreiz arī samulsu. Jo, pirmkārt, tik populārā, cienījamā ginekoloģe, kuras darba mūžs ir vairāk nekā 40 gadi un kuru pazīstu arī personīgi, dzīvē izskatās pavisam citādi nekā viņas intervijai pievienotais portrets. Otrkārt, ginekoloģe Astrīda Tirāne te nosaukta par uroloģijas eksperti, kuru regulāri aicina uzstāties ASV un Eiropas vadošajos zinātniskajos institūtos un klīnikās, par Latvijas urologu zinātniskās biedrības priekšsēdētāju, Pasaules un Eiropas urologu asociācijas komitejas locekli. Iedomājos, kā Latvijas Urologu asociācijas prezidents Dr. med. Juris Plonis, kaut ko tādu izlasot, pārsteigumā nokristu no krēsla! Savukārt daktere Astrīda Tirāne nemaz nenojauš, ka tikusi tādos amatos un pie urologa goda – ka viņas labais ārstes vārds ir izmantots melīgā feisbuka reklāmā. Treškārt, mani pārsteidza un pat uzjautrināja fakts, ka intervijā daktere Tirāne tiek uzrunāta kā vīrietis: paldies, Astrīda Tirāne kungs. Tātad absolūti skaidrs: teksts tulkots ar google translate. Un reklāmas licēji, visticamāk, dzīvo ārzemēs un labi saprot, ka viņus pieķert un sodīt ir gandrīz vai neiespējami.

    Taču tās urīna nesaturēšanas izmocītās pacientes, kuras dakteri Astrīdu Tirāni nepazīst, kundzes, kuras varbūt ne tik ļoti atšķir ginekoloģiju no uroloģijas (tā teikt, abu medicīnas nozaru interešu pamatlauciņš atrodas aptuveni vienā un tajā pašā ķermeņa apvidū), arī tās, kuras nepievērš uzmanību valodas niansēm, kā kungs, šāds maldinošs reklāmraksts varētu uzrunāt un nodarīt viņu veselībai ļaunu. Turklāt feisbuka mākslīgais intelekts ātri uzķer, ka šiem cilvēkiem vajag piedāvāt arī citu zālēm līdzīgo preparātu reklāmas. Viņi nokļūst lamatās.

    Lamatu anatomija

    Tātad reklāma  feisbukā par urīna nesaturēšanas problēmu   sievietēm piedāvā brīnumainu risinājumu – kapsulas par 78 eiro. Bet, lai demonstrētu īpašās rūpes par šī brīnumlīdzekļa potenciālo pircēju, tiek uzsvērts, ka – citēju: «UF ir pietiekami dārgs produkts. Bet mums izdevās piesaistīt valsts atbalstu un iepirkt lielu preparāta partiju, kas deva Latvijas sievietēm iespēju saņemt UF ar atlaidi.» Tātad šī izdevība jāizmanto, jo nu nezināmais saturs zāļu kārbiņā maksā tikai 39 eiro!

    Nākamais āķis, kas tiek izmests… Atkal citēju: «Tiesa, akcija turpināsies tikai līdz 18.01.2023.» Tātad – jāpasūta uzreiz, nedomājot, jo rīt vairs nevarēs! Cilvēka psiholoģija nostrādā tieši šādi. It sevišķi, ja populārā daktere intervijā (maldus intervijā!) apgalvo: «Iesaku to izdarīt visām sievietēm, kas cieš no urīna nesaturēšanas. Jau pēc dažām UF lietošanas nedēļām jūs vairs neatcerēsieties par šo problēmu.»

    Pamatots arī fakts (maldus fakts!), kāpēc brīnumlīdzeklis UF nav nopērkams aptiekās, jo galu galā kādai sievietei šāds jautājums varētu rasties… Citēju interviju (maldus interviju!): «Aptiekās produkts diemžēl nepārdodas. Cik es zinu, ražotājs un aptieku tīkli nespēja vienoties par tā pārdošanas nosacījumiem. Tā kā produkts ir efektīvs un tā pārdošanas sākumā sliktāk pārdosies citi līdzekļi urinēšanas normalizēšanai, aptiekas piedāvāja noteikt tam augstus uzcenojumus. Bet ražotājs tam nepiekrita. Tāpēc Latvijā UF nav prezentēts. Tomēr to var pasūtīt mūsu uroloģijas zinātnes centra oficiālajā mājaslapā.» Ak, kāda cēlsirdība no ražotāja puses! Un arī smalkjūtība pret sievietēm, kuras regulāri atstāj urīna pleķus uz apģērba. Proti, tiek paskaidrots, kāpēc tik iedarbīgām zālēm, kuras uzrāda vienkārši fenomenālu efektivitāti – palīdz gandrīz visām! –, nav vajadzīga recepte un vispār nekādas konsultācijas ar ārstu.

    Faktiski mērķis ir panākt, lai tu par šo preparātu nekādā gadījumā nepajautātu ne savam ģimenes ārstam, ne urologam vai reāli eksistējošam ārstam.

    Citēju: «Visa UF pievilcība ir tieši tajā, ka ar to var ārstēties mājās. Visiem zināms, ka sievietes (kā arī vīrieši) nesteidzas griezties pie ārstiem ar tik delikātu problēmu. Tas ir apkaunojuši un neērti. Ar UF to darīt nevajag!»

    Uzticies ĪSTIEM ārstiem

    Maldinošajā intervijā ir arī totālas medicīniskas aplamības. Piemēram, baida ar to, ar ko nevajag baidīt, jo tas nav medicīniskos   pētījumos balstīts fakts: «Apmēram pēc gada sievietēm, kas cieš no urīna nesaturēšanas (un nav saņēmušas adekvātu ārstēšanu), diagnosticē labdabīgus veidojumus. Jebkurā brīdī tādi veidojumi var kļūt ļaundabīgi, bet tas jau ir vēzis un nāve.» Vēl viena pērle ir šī – izrādās, ka urīna nesaturēšanas īstais iemesls esot slikta aizkuņģa dziedzera darbība! «Sakarā ar endokrīniem traucējumiem organisms pārsātinās ar glikozi un glikolīzes (glikozes oksidācijas procesa, ko veic aizkuņģa dziedzeris) kaitīgajiem produktiem. Šīs vielas, ko lielos daudzumos satur urīns, izskalo kalciju un magniju, kas nodrošina muskuļu elastību. Rezultātā muskuļi kļūst vāji un pārstāj turēt urīnu. Operācijas laikā tiek veikta muskuļu nostiepšana, tomēr kalcijs un magnijs turpina izskaloties. Tas arī noved pie atkārtotas problēmas rašanās. Tāpēc mūsu klīnikā mēs pārstājām ieteikt operācijas urīna nesaturēšanas ārstēšanai.»

    Šis jau ir ļoti ļauns triks – mēģinājums atrunāt sievietes no operācijas!

    Piemēram, daktere Natālija Bozotova, kas ir uroloģe P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu slimnīcā, specializējusies apakšējo urīnceļu funkcijas traucējumu diagnostikā un ārstēšanā, stažējusies Parīzes Infant Malades slimnīcā Francijā, tieši otrādi, mudina sievietes, kam ir urīna nesaturēšana, laikus vērsties pie speciālistiem, lai viņām palīdzētu gan ar fizioterapiju, gan ar zālēm, gan ar operāciju – atkarībā no slimības stadijas un veida. Bet to ir daudz! Ir pārejošā urīna nesaturēšana, kas saistīta ar kādu citu problēmu, piemēram, urīnceļu infekciju. Neiroloģiskiem pacientiem urīna nesaturēšana saistīta ar nervu darbību. Ir pacienti, kuriem urīnpūslis ir pilnīgi nekontrolējams un pāraktīvs nervu kairinājuma dēļ. Sievietēm urīna nesaturēšana var parādīties un saasināties pēc dzemdībām un menopauzes. Tas daļēji saistīts arī ar ģenētiku: iedzimst paaugstinātās elastības sindroms, kad audi ir pārāk stiepjami… Bet pirmais solis, kā saka daktere Bozotova, ir diagnostika: «Urīna analīzes un ultrasonoskopiju var veikt ar ģimenes ārsta norīkojumu jebkurā medicīnas iestādē. Noslēdzošais etaps ir urodinamiskā izmeklēšana – funkcionālais izmeklējums, kurš atšķir nesaturēšanas veidus un līdz ar to dod iespēju ārstam saprast, kādu ārstēšanu pacientam piedāvāt – zāles vai operāciju, vai arī, ja es redzu, ka process ir sākumstadijā, tad pietiek ar muskuļu trenēšanu.»

    Nobeigumā 3 secinājumi

    1. Nepatiesas, maldinošas ziņas veselības aprūpē nozīmē ne vien naudas izkrāpšanu, bet arī apdraud veselību.
    2. Zāles un arī uztura bagātinātāji jāpērk klasiskajā aptiekā vai Latvijā reģistrētā internetaptiekā.
    3. Brīnumlīdzekļu nav. Pat tad, ja tie sastāv no dabas vielām.

    Projektu «Ārsti šokā» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ārsti šokā» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē