• Armijas psihologam bažas par Ukrainas kara brīvprātīgo spēju atgriezties ierastajā dzīvē

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    31. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Pixabay
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Brīvprātīgajiem, kuri atdevuši ļoti daudz, lai sniegtu atbalstu Ukrainā notiekošajā karā iesaistītajiem, vēlāk var būt lielas grūtības atgriezties ikdienas dzīves ritmā, intervijā TV3 raidījumam «900 sekundes» pauda Latvijas Nacionālo bruņoto spēku galvenais psihologs Vilnis Čerņavskis.

    Viņš uzsvēra, ka karš vēl nav beidzies, un arī pēc tā būs ļoti daudz darba, kur vajadzēs dažāda veida palīdzību.

    Čerņavskis atzina, ka būt par brīvprātīgo kara apstākļos ir ļoti vērtīgs un vajadzīgs darbs, tomēr ikvienam jārēķinās ar saviem resursiem. «Viņš atdod visu līdz pēdējam, pēc tam viņš zaudē darbu, ģimeni un beigās ir izdedzis jau tik tālu, ka vairs pat neredz dzīvei nekādu jēgu, un viņš arī nedabū no sabiedrības atpakaļ,» brīvprātīgo darbā iesaistīto cilvēku drūmāko iespējamo scenāriju ieskicēja psihologs.

    Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tikmēr, kamēr valstī nav karš, ikvienam ir iespēja strādāt savu darbu un izdomāt, kā vispareizāk rīkoties militārās krīzes situācijā. «Katram ir jādara savs darbs. (..) Mums šī ir pēdējā iespēja mācīties no tām kļūdām un pieņemt steidzamus lēmumus, kā mēs rīkotos, ja mums tas notiktu. (..) Kāpēc es jūtos drošs armijā? Tāpēc, ka mēs zinām, kas mums būs jādara,» sacīja Čerņavskis.

    Jautāts, vai karavīriem, kuri pārnāks no kara, būs iespēja atgriezties normālā dzīvē, viņš atbildēja apstiprinoši, vienlaikus atzīstot, ka adaptācija, protams, būs ilgstošs process. Lielāks satraukums psihologam esot par bērniem, kuri būs guvuši kara traumas un kuriem būs grūtības tālāk dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē