• Aptauja: Pērn pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas sākuši biežāk lietot alkoholu

    Aptauja
    Ziņu aģentūra LETA
    9. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pagājušajā gadā par pieciem procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas sākuši biežāk lietot alkoholu, secināts «Benu aptiekas» pētījuma «Stresa termometrs» datos, kas iegūti, aptaujājot vairāk nekā 1800 respondentu.

    Pagājušā gada sākumā 18% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka iepriekšējā gada laikā biežāk sākuši lietot alkoholu, bet šī gada sākumā šādu atbildi sniedza 23% respondentu.

    Tikmēr 39% respondentu šī gada beigās norādīja, ka nekādu izmaiņu attiecībā uz alkohola lietošanas biežumu viņiem nav, 14% alkoholu pēdējo 12 mēnešu laikā lieto retāk nekā pirms tam, 20% alkoholu nelieto vispār, un 3% alkohola lietošanu ir atmetuši pavisam.

    Salīdzinot rezultātus pēc respondentu dzimuma, redzams ka Covid-19 pandēmijas periodā alkoholu kopumā biežāk sākuši lietot vīrieši. Tomēr šī gada sākumā, salīdzinot ar 2021.gada sākumu, gan vīriešu, gan sieviešu vidū ir pieaudzis respondentu īpatsvars, kas alkoholu lieto biežāk. Vienlaikus šī gada sākumā vīrieši biežāk snieguši atbildi, ka alkoholu lieto retāk nekā pirms tam.

    Raugoties uz datiem pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, biežāk alkoholu sākuši lietot 23% latviešu un 20% krievvalodīgo. Salīdzinot ar pagājušā gada sākumā iegūtajiem datiem, abās grupās ir novērojams kāpums – par pieciem procentpunktiem latviešu un par trim procentpunktiem krievvalodīgo vidū.

    Izvērtējot respondentu atbildes sadalījumā pa vecuma grupām, atklājies, ka vecumā no 18 līdz 24 gadiem alkoholu pēdējā gada laikā biežāk sākuši lietot 41% respondentu, kas ir augstākais rādītājs starp visām vecuma grupām. Šajā vecuma kategorijā ir novērojams būtisks alkohola lietošanas biežuma pieaugums, jo iepriekšējā gada sākumā alkoholu biežāk bija sākuši lietot tikai 16% šī vecuma jauniešu.

    Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju «Gemius», šī gada janvāra sākumā aptaujājot 1854. respondentus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē