• ANO izveido komisiju Krievijas kara noziegumu izmeklēšanai

    Kara noziegumi
    LETA--UKRINFORM
    31. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padomes prezidents Federiko Villehass izveidojis komisiju Krievijas Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai, liecina ANO Cilvēktiesību padomes mājaslapā publicētais paziņojums.

    Komisijā ir trīs locekļi: Ēriks Mese no Norvēģijas, kurš iecelts par komisijas priekšsēdētāju, Jasminka Džumhura no Bosnijas un Hercegovinas, kā arī Pavlo de Greifs no Kolumbijas.

    4.martā ANO Cilvēktiesību padome nolēma izveidot neatkarīgu starptautisku komisiju trīs ekspertu sastāvā, kuras uzdevums būs «vākt, apkopot un analizēt pierādījumus pārkāpumiem un noziegumiem», tāpat komisija reģistrēs un glabās informāciju, dokumentus un pierādījumus, proti, intervijas, liecības un tiesu ekspertīžu materiālus.

    Iespēju robežās komisijai ir jāidentificē personas un grupas, kas atbildīgas par cilvēktiesību pārkāpumiem un ar tiem saistīto noziegumu pastrādāšanā Ukrainā, lai garantētu to saukšanu pie atbildības. Komisijas apkopotie pierādījumi būs izmantojami jebkādās turpmākās tiesvedībās šajā jautājumā.

    Komisijas sākotnējais pilnvaru termiņš ir viens gads. Septembrī tai jāiesniedz mutisks ziņojums ANO Cilvēktiesību padomei par savu darbu, bet nākamā gada martā jāsniedz rakstisks ziņojums un jāatskaitās ANO Ģenerālajā asamblejā,

    Mese ir tiesnesis, kas vadījis Ruandas genocīda izmeklēšanas starptautisko tribunālu. Džumhuta ir bijusī tiesnese un pašreizējā Bosnijas un Hercegovinas cilvēktiesību tiesībsardze. Savukārt de Greifs bijis padomnieks tiesiskuma jautājumos dažādās starptautiskās organizācijās un Ņujorkas Universitātes Juridiskās skolas Cilvēktiesību un globālā tiesiskuma centra Pārejas laika tiesiskuma programmas direktors.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē