• Aicina piedalīties izaicinājumā Neapēd zemeslodi

    Santa.lv
    Santa.lv
    25. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Katru janvāri tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju piedalās izaicinājumā Neapēd zemeslodi, lai palīdzētu pasaulei un reizē atklātu jaunas garšas savā virtuvē. Vieni apņemas uzturā lietot mazāk dzīvnieku valsts produktu, kamēr citi – visu mēnesi veidot savu ēdienkarti tikai no augu valsts produktiem.

    Vegānu, veģetāriešu un samazinātāju (reducers) netrūkst arī sabiedrībā plaši pazīstamu cilvēku vidū, un šogad izaicinājuma Neapēd zemeslodi vēstneši ir TV personība Kristīne Garklāva, 2020. gada pasaules labākais skrituļslidotājs Nils Jansons un reperis Reiks. Kāda ir viņu motivācija un kādi – iemīļotākie ēdieni?

    Nils Jansons

    Skrituļotājs

    Kaspars Alksnis

    «Mani ideāli saistās ar civilizāciju, kurā valda miers un mīlestība, tāpēc arī cenšos dzīvot tā, lai mani darbi tiem atbilst. Esmu izaicinājuma vēstnesis, lai iedvesmotu arī citus atklāt jaunas garšas gan savas veselības, gan visas planētas iemītnieku labā. Vairot labo varu tajā daloties, tāpēc arī dalos ar saviem sekotājiem un aktualizēju tēmu, kurā daudziem ikdienas steigā nepietiek laika iedziļināties.

    Dzīvnieki jūt sāpes un pārdzīvo tāpat kā mēs, tāpēc vairoju mieru, sākot ar sevi. Pašpilnveides ceļā esmu atklājis, ka varu mazināt ciešanas, justies enerģiskāk un paēst garšīgāk, neiesaistot savā uzturā dzīvniekus. Miers pasaulē sākas uz mana šķīvja. Tas ir arī draudzīgāks un ilgtspējīgāks veids, kā izmantot planētas resursus un pabarot 8 miljardus cilvēku.

    Dievinu visu, kas audzis Omītes dārzā! Starp maniem mīļākajiem ēdieniem ir ķirbju zupas, griķi ar tofu, Taizemes karijs, auzu pārslu putra ar sēklām un ogām, arī pankūkas un pica.»

    Kristīne Garklāva

    TV personība

    «Manuprāt, izaicinājumam Neapēd zemeslodi ir ne tikai tāda cilvēciska izaicinājuma būtība (kā nu būs, vai spēšu mēnesi pārtikt no vegāniska vai veģetāra uztura?), bet tam ir brīnišķīgs un vērtīgs virsmērķis – aizdomāties par to, kas notiek uz planētas Zeme. Iespējams, ka šis ir laiks, kad, piedomājot pie uztura izvēlēm un izvēloties mēnesi ēst apzinīgāk, tā jau izvēršas par daudz dziļāku un plašāku tradīciju. Manuprāt, notiekošais arī vairāk liek aizdomāties par vērtībām un to, ka katrs cilvēks ir planētas daļa un katrai izvēlei ir nozīme.

    Mans izaicinājums jau ir dziļi iesakņojies. Vairs jau pat īsti neskaitu, cik daudz gadu esmu veģetāriete. Daļu laika esmu bijusi arī vegāne. Bet katru gadu Neapēd zemeslodi ir īpašs laiks, jo vaļā veras jauna dārgumu lāde – neskaitāmas veģetāras receptes un iespēja iepazīt jaunas garšas. Man arī dikti patīk, ka šajā laikā cilvēki iedvesmo cits citu un dalās ar dažādām idejām un stāstiem – kā nu kuram iet.

    Dažkārt varbūt stereotipiski esam iedomājušies, ka garšas dažādības piemīt tikai gaļas ēdieniem un ar tiem var eksperimentēt visdažādākajos veidos, bet patiesībā veģetārie un vegāniskie ēdieni ir pārsteidzoši ar tūkstošiem garšu nokrāsu. Man ir daudz mīļāko veģetāro un vegānisko ēdienu. Viens no iemesliem gaidīt pavasari ir sēra piepe jeb forest chicken, kas atrodama Latvijas mežos, piemēram, uz ozoliem. To sagriež gabaliņos, pieliek garšvielas, piemēram, kariju un savvaļas timiānu (to arī var atrast Latvijas mežos), un veģetārajā versijā saldo krējumu, bet vegāniskajā – kādu augu valsts krēmu. Pasniedz ar rīsiem!»

    Reiks

    Reperis

    «Mana motivācija neēst gaļu ir tāda, ka negribu, lai cilvēki nogalina vai izmanto dzīvniekus. Ir zinātniski pierādīts, ka neēdot gaļu, bet to aizstājot ar visu nepieciešamo augu valsts uzturu, cilvēks ir veselīgāks un dzīvo ilgāk. Es domāju, ka tuvākajā nākotnē arvien vairāk cilvēce attīstīsies un kādu dienu, gluži kā atcēla verdzību vai dzimtbūšanu, cilvēki beigs mocīt un nogalināt arī dzīvniekus. Kā teica aktieris Hoakins Fīnikss savā Oskara saņemšanas brīdī: ir tik daudz kreatīvu veidu, kā aizstāt un pagatavot garšīgu un pilnvērtīgu maltīti, nedarot pāri dzīvniekiem.

    Ja mazliet iedziļinās vegāniskajā virtuvē, paveras pilnīgi jauna ēdienu pasaule – man garšo dažādi sojas ēdieni, pildītie pipari un vegāniskie cīsiņi mīklā, kā arī dažādi saldumi no kafejnīcas Terapija.»

    Izmēģini ēst videi, dzīvniekiem un savai veselībai draudzīgāk arī Tu! Pievienojies izaicinājumam mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv un 31 dienu pēc kārtas e-pastā saņemsi gardas receptes, praktiskus padomus un interesantu informāciju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē