• Aicina atbalstīt sirds slimniekus

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    2. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai palīdzētu cilvēkiem ar sirds mazspēju un aicinātu valdību piešķirt finansējumu valsts apmaksātiem mūsdienīgiem medikamentiem, portālā «manabalss.lv» novembra vidū ir iesniegta iniciatīva «Par efektīvām zālēm sirds mazspējas ārstēšanai».

    Iniciatīvas autori atgādina, ka ar sirds mazspēju Latvijā slimo vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku, no tiem lielākā daļa ir seniori vecumā virs 70 gadiem. Kardiologs profesors Andrejs Ērglis ir atzinis, ka, palielinoties valsts iedzīvotāju mūža ilgumam un šo cilvēku skaitam, pieaug arī sirds mazspējas pacientu skaits. Diemžēl mirstība no sirds mazspējas Latvijā ir ļoti augsta. Arī kopumā sirds un asinsvadu slimības 2021. gadā bija izplatītākais Latvijas iedzīvotāju nāves cēlonis, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Iniciatīvas autori uzsver, ka sirds mazspēju ir iespējams ierobežot un tam ir nepieciešama ne vien savlaicīga slimības atklāšana, bet arī efektīvi medikamenti tās ārstēšanai. Diemžēl iedarbīgu mūsdienu medikamentu pieejamība sirds mazspējas pacientiem Latvijā nav pietiekama. Slimības ārstēšanai vajadzīgās zāles vēl netiek lietotas mūsu valstī vai ir pieejamas ar lielu līdzmaksājumu, kuru lielākā daļa pacientu nevar atļauties maksāt. Lai situāciju uzlabotu, nepieciešams lielāks valsts finansējums zāļu pieejamības palielināšanai.

    Lai šo iniciatīvu varētu tālāk nodot izskatīšanai Saeima, ir jāsavāc 10 000 parakstu. Arī tu vari nobalsot par šo iniciatīvu, atverot interneta vietni manabalss.lv un atdodot savu balsi par to, lai sirds mazspējas pacienti mūsu valstī varētu saņemt mūsdienīgas un efektīvas zāles.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē