Žurnāla Manas Mazais galvenā redaktore Ērika Bērziņa – par labāko investīciju bērna nākotnē

Uztura speciālisti ir vienisprātis, ka veselīga uztura pamati tiek ielikti ģimenē un tieši vecāki ar savu piemēru rāda bērniem, kā ēst un dzīvot veselīgi. Bet kā rīkoties, ja tev šādas pieredzes nav un pašai roka tā vien stiepjas pēc kādas bulciņas, ātrās uzkodas vai viegli pagatavojama pusfabrikāta?
Ērika Bērziņa
Ērika Bērziņa

Veselīgi ēšanas paradumi jāveido visai ģimenei: ja vecāki paši neēdīs dārzeņu sautējumu vai zupu, tad nespēs pārliecināt bērnu, ka viņam jāēd dārzeņi.

Labā ziņa ir tā, ka jebkurā dzīves posmā varam mainīt savus ēšanas paradumus un nav jāgaida jauna nedēļa vai mēnesis, to var sākt tūlīt un tagad. Protams, svarīgi, lai ir ceļvedis – speciālistu padomi un ieteikumi, kas palīdzēs veselīgu dzīvesveidu ieviest pareizi un pārdomāti. Tāpēc būtu vērtīgi konsultēties ar uztura speciālistu, lai saprastu, vai vecāku izpratne par veselīgu uzturu bērnam (un visai ģimenei!) sakrīt ar uztura speciālistu viedokli.

Varu tikai piekrist uztura speciālistes Ksenijas Andrijanovas viedoklim par to, ka veselīgi ēšanas paradumi jāveido visai ģimenei: ja vecāki paši neēdīs dārzeņu sautējumu vai zupu, tad nespēs pārliecināt bērnu, ka viņam jāēd dārzeņi. «Kāpēc vecāki bieži atļauj bērniem būt tik izvēlīgiem un neēst to, ko piedāvā? Atvase ir jāmāca un jāaudzina, ka jāēd gan dārzeņi, gan zivis, gan citi produkti, un nevajag tik ļoti izdabāt. Nav jēgas stāstīt par uztura veselīgumu, bet bērnam saprotamā valodā jāskaidro, ka dārzeņi ir jāēd, lai būtu skaisti mati vai veseli zobi.»

Jā, arī es kā triju bērnu mamma ikdienā regulāri saskaros ar situācijām, kad viens paziņo, ka neēdīs rīsus, citam nepatīk, ka zupā ir zaļie zirnīši vai salātos sarkanā paprika. Viens, par ko esmu pārliecinājusies un kas tiešām darbojas – bērniem jāpiedāvā tāda izvēle, uz kuru nevar tā vienkārši atbildēt ar Nē! Es vaicāju nevis, vai tu ēdīsi zupu, bet gan – vai ēdīsi zupu ar krējumu vai bez?

Vēl speciālisti iesaka vecākiem īpaši piedomāt pie ēdiena pasniegšanas veida, jo bērni pirmkārt ēd ar acīm. «Lai ir jauks šķīvis, interesanti izkārtots ēdiens – saulītēs, eglītēs, mākonīšos. Tāpēc vispirms jābūt radošam ēdiena pasniegšanas veidam, otrs – vecākiem pašiem tas jāēd un ēdienam jābūt garšīgi pagatavotam.» Protams, ne vienmēr mums, vecākiem, ir laika, spēka un iedvesmas būt radošiem un izdomas bagātiem un ne vienmēr ģimenes maltīte sastāvēs tikai no svaigiem dārzeņiem, veselīgiem graudaugiem un stiprinošām olbaltumvielām, bet tas, ka bērniem mācām ēst veselīgi, ir viena no labākajām investīcijām viņu nākotnē. To arī visiem jums novēlu!

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē