Mammai jauns draugs – kā to pateikt bērnam, nenodarot viņam pāri

Nodibināt jaunas attiecības pēc šķiršanās daudzām nav viegli, taču, kad tas izdevies, gaidāms vēl viens izaicinājums – kad un kā ar jauno partneri iepazīstināt bērnu, nenodarot pāri atvasei?
Dace Rudzīte
Dace Rudzīte
Foto: Shutterstock

Eksperte: KRISTĪNE AŠMANE, ģimenes psihoterapijas speciāliste

Iepazīšanās ir kā eksāmens, vai vīrieti patiesi un no sirds interesē sieviete arī ar atvasēm.

Kad vaicāju Kristīnei Ašmanei, kurš ir labākais laiks, lai jauno draugu iepazīstinātu ar savu bērnu (bērniem), viņa vispirms norāda uz kādu niansi: «Izklausās, ka sievietes joprojām jūtas visvarenas, tieši viņas nolemj, kad partneri ģimenē ievest un kad ne. Līdzīgi kā ar jaunu putekļsūcēju – iegādāšos to vai ne. Taču sieviete to neizlemj viena, arī vīrietim ir jābūt vēlmei iepazīties ar bērnu, un tikai tad to var darīt. Psihoanalītiskajā skatījumā vīrietim ir jāsniedz sievietei drošības izjūta. Ar vienu partneri droši var sajusties pēc mēneša, bet ar citu pat pēc gada var nebūt pārliecības un drošības. Iepazīstināšanas būtiskākais priekšnoteikums ir sievietes un vīrieša pārliecība, ka mēs tagad būsim kopā. Kad abi līdz tam nonāk, tikai tad šajās attiecībās var iesaistīt bērnus.

Arī sievietei ir jābūt pietiekami pārliecinātai un drošai par to, ka viņa izvēlējusies īsto partneri, ar kuru var justies droši un viņš pieņems viņas bērnus no citām attiecībām. Iepazīšanās ir kā eksāmens, vai vīrieti patiesi un no sirds interesē sieviete arī ar atvasēm, kas viņai jau ir. Jo vīrietis ienāk ģimenē ne tikai pie sievietes, bet arī pie bērna. Mazs bērns ir saplūdis ar mammu, un tieši viņas reakcija ir tā, kas nosaka viņa tālāko skatījumu uz dzīvi. Ja mamma ir satraukta, tad satraukti reaģē uz jebko: kad mazais nokrīt, kad raud, kad niķojas. Tad mazais aug nedrošs un tramīgs. Ja mamma spēj mazo saturēt, ja viņu droši mierina, tad viņš saprot, ka pasaulē notiek dažādas lietas, bet ar to var tikt galā. Un tieši šo drošības izjūtu var sagādāt vīrietis. Tāpēc sievietei ir būtiski saprast, kāpēc viņa vēlas jaunu partneri. Ķeksīša pēc, lai tikai ir, vai tāpēc, ka ar viņu patiesi var justies droši.» 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē