Vai latviešu tautas ticējumos aprakstīto ārstniecības augu spējas ir pamatotas?

Uzsākot darbu pie savas doktora disertācijas un izpētot teju 38 000 tautas ticējumu, kuros minēta kāda auga lietošana ārstnieciskos nolūkos, INGAS SĪLES padziļinātu uzmanību izpelnījās bieži piesauktie ievu ziedi. Laboratorijā eksperimentos viņai izdevās pierādīt, ka tiem patiesi piemīt brīnišķīgas spējas – gan mazināt iekaisumu, gan saglabāt jaunību.
Beāte Leja
Foto: Mārcis Gaujenietis

Dažos ticējumos augi bija minēti arī kombinācijā, piemēram, ar etiķi, urīnu, krējumu, pienu, bet šīs kombinācijas gan sīkāk neanalizēju.

Pļavas meitenes izvēle

Ingas dārzā vasarā zeļ un smaržo dažādu veidu piparmētras. Šovasar prieks par bagātīgi salasītiem pelašķiem, vīgriezēm, bet liepziedi gan esot noziedējuši nepieklājīgi ātri. Ingai ir žēl, ka vietās, kur netālu no mājām reiz audzis mārsils, šo augu vairs nevar atrast. Esot darbā Rīgas Stradiņa universitātē, viņa savā tējas krūzē labprāt liek piparmētru, vīgriezi un arī pelašķi, kuram zinātniskajā medicīnā nav atzīta lietošana klepus ārstēšanai, kā daudzi no mums līdz šim domājuši, taču pelašķi iesaka izmantot gremošanas traucējumu gadījumā. Kad būs pabeigts darbs pie savas mājas būvniecības, Inga sola dārzā iekārtot modernās augstās dobes, kurās kuplos visdažādākie ārstniecības augi. Droši vien tad, ja esi uzaudzis dabas padusē – laukos starp pļavām un mežiem –, ir dabiski vēlēties arī savu nākotni saistīt ar dabu, ar visu smaržīgo apkārt… Ingas bērnība pagāja Ikšķiles pusē, pie Mazās Juglas. 

Viņa atceras, ka ciemos bieži braukušas tēta māsas – lielas ārstniecisko augu pazinējas –, tāpēc, vēl būdama pavisam maza meitene, arī Inga pratusi nosaukt gana plašu sarakstu ar dažādiem augiem. «Turklāt mana mamma strādāja par farmaceiti aptiekā, un, lai gan skolā labi padevās visi priekšmeti, arī man sirdij tuvāka bija botānika un ķīmija. Kad pienāca laiks izvēlēties profesiju, jutu, ka vēlos iet mammas pēdās. Kādu laiku pastrādāju aptiekā, bet nesaskatīju izaugsmes iespējas, toties viss par un ap ārstniecības augiem joprojām ļoti interesēja.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē