Šķirnes putnu audzētāja Katerina Kasatkina: Lasīt vecās pavārgrāmatas ir īsts piedzīvojums

Kad šķirnes mājputnu audzētāja KATERINA KASATKINA stāsta par savu hobiju – seno pavārgrāmatu un periodikas kolekcionēšanu –, nāk prātā pasen lasīta grāmata ar nosaukumu Vienkāršā pārpilnība. Lielisks vārdu salikums mūsdienās, kad tik daudz ko pērkam gatavu veikalos, nevis gatavojam paši. «Laiks atgriezties pie plīts un taupīgas saimniekošanas!» aicina Katerina.
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone

Īpaši interesantas ir receptes vecajā drukā – kā tikai visa tur nav! Piemēram, bagātajās mājās ēduši gan strazdus, gan bezdelīgas un baložus.

SAIMNIECES dosjē

  • Šķirnes putnu audzētāja Katerina Kasatkina ir dzimusi un augusi Latgalē, tad izmācījusies Rīgā par juristi. Dzīvoja, strādāja, apprecējās, piedzima dēls, līdz abi ar vīru saprata, ka pilsētā dzīve rit bezjēdzīgi – jāpārceļas uz laukiem! Nu jau desmit gadus Katerina ar ģimeni dzīvo Rembates pagastā, bet sešus gadus šajā 1853. gadā celtajā mājā, kuru pamazām remontē.
  • Katerina ir vienīgā šķirnes mājputnu audzētāja Latvijā, kura ar saviem putniem piedalījusies starptautiskās izstādēs, turklāt – sekmīgi. Patlaban viņai ir arī lielākā mājas ūdensputnu šķirņu kolekcija Latvijā.
  • Saimnieces hobijs – seno pavārgrāmatu un periodikas kolekcionēšana, arī senu trauku, rokām izšūtu galdautu un galda piederumu meklēšana un godā celšana.

Stāsta Katerina: «Mana interese par senajām receptēm aizsākās likumsakarīgi – kad sāku nodarboties ar putnkopību, meklēju informāciju un grāmatas par Latvijas putnkopības vēsturi, kā arī arhīvos periodiku par lauku dzīvi, aprakstus par putnu šķirnēm, kursiem, apmācībām. Pamazām ievēroju, ka gandrīz visos žurnālos bija veltītas lappuses arī namamātēm – rokdarbi, mājsaimniecības padomi un, protams, receptes. Tās mani piesaistīja, jo tika izmantoti vietējie produkti, kurus tolaik varēja izaudzēt un saražot tieši Latvijā. Mērķauditorija arī bija skaidri nolasāma – mājsaimnieces, kuras lieki naudu netērē, pārdomāti veido ģimenes budžetu, bet vienlaikus interesējas arī par dažādiem gatavošanas knifiņiem, specijām, garšvielām.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē