Rikšiem bērīt’ es palaidu. Kas jāzina, ja vēlies turēt zirgus?

Senākos laikos bija grūti iedomāties lauku sētu bez zirga, kas bija liels atbalsts gan lauku darbos, gan pārvietojoties no viena punkta uz otru. Turpretī mūsdienās zirgkopība kļuvusi par visai ekskluzīvu nodarbošanos vai hobiju. Skaidrojam, kas jāņem vērā, lai sapnis par savu zirdziņu kļūtu par realitāti.
Egita Galiņa
Foto: Shutterstock

Konsultē
Ance Kozulāne,

veterinārārste Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Zirgu klīnikā, saimniece vienam zirdziņam

 

Zirgs, dēvēts arī par kumeļu, rumaku, auzaini, kleperi, ir izteikti sociāls dzīvnieks, kam patīk atrasties kompānijā – kā dzīvnieku, tā cilvēku. Ne velti visos laikos šis četrkājainis cilvēkam bijis labs draugs un palīgs. Nav gan vairs redzēts, ka zirgs vēl tiek izmantots tādos lauksaimniecības darbos kā zemes aparšanā, taču daļai laucinieku tas arvien ir lielisks sabiedrotais pļavu noganīšanā. Savukārt lauku tūrismā iesaistītajiem tas sniedz visai unikālu iespēju – zirga mugurā vai ratos izvizināt lauku apceļotājus. Itin bieži zirgi tiek turēti arī sportam vai vienkārši kā mīļdzīvnieki.

Visticamāk, neviens vien lauku mājas saimnieks, pārlaižot skatu pār piemājas pļaviņu, ir savu reizi aizsapņojies – kā būtu, ja tur ganītos kāds zirdziņš? Tas, protams, ir ļoti skaisti un aizkustinoši, taču prasa arī lielu atbildību un finansiālos ieguldījumus.

Gatavojoties viena vai vairāku zirgu ienākšanai ģimenē, vispirms jāievāc un jāizstudē visa iespējamā informācija, lai saprastu, kas dzīvniekam vajadzīgs no veselības un labturības viedokļa. Te lieti var noderēt LLU Mūžizglītības centra piedāvātie maksas kursi Zirgkopības pamati. Kursu ilgums ir 160 stundas, un tajos var apgūt zināšanas par nozares vēsturi, zirgu uzvedību, turēšanu, audzēšanu un izmantošanu. Pilna pro­grammas apguve izmaksās 500 eiro, bet var izvēlēties tikai atsevišķas tēmas, maksa par vienas dienas semināru ir 40 eiro.

Zirgam, tāpat kā jebkuram mājdzīvniekam, nepieciešama cilvēka klātbūtne 24 stundas diennaktī.

Tikpat vērtīgi ir aprunāties ar zirgkopības jomas speciālistiem – veterinārārstiem, zirgu audzētājiem un turētājiem. Noteikti jāaizbrauc ciemos uz kādu stalli un jāizpēta, kā tur viss darbojas, jānoskaidro, kāds ir zirgkopja dienas režīms. Zirgam, tāpat kā jebkuram mājdzīvniekam, nepieciešama cilvēka klātbūtne 24 stundas diennaktī. Nav jau tā, ka nemitīgi jāstāv blakus, bet vienmēr tuvumā jābūt kādam, kas dzīvniekus uzpasē.
Veterinārārsti atzīst, ka visbiežāk ar lielākām pro­blēmām nākas sastapties tiem jaunajiem zirgkopjiem, kuri iepriekš nav pietiekami kārtīgi lasījuši un noskaidrojuši, kas zirgam vajadzīgs.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē