Pupiņu zupiņu? Dārza pupiņu TOP 6

Ja gribi dzīvot veselīgāk un kaut daļēji atteikties no gaļas, pupiņas būs labākais sabiedrotais. Un tās izaudzēt it nemaz nav grūti!
Indra Ozoliņa
Foto: Shutterstock

Pieredzē dalās RŪTA BEIROTE,
zemnieku saimniecības Zutiņi saimniece, audzē 50 dažādus dārza pupu veidus, 5 veidu cūku pupas un 10 veidu kāršu pupas.

Pupiņas aug gan krūmos, gan vijas augšup pa mājas sienām un sētām. To ziedi ir koši raibi un pākstis rudeņos iekrāsojas sarkanvioletas. Iespējams, kādu pelargoniju nākamgad vari aizstāt ar puķu pupām. Būs prieks acīm un gandarījums vēderam. Bet, ja plāno tās gādāt arī ēšanai, palīdzēšu izvēlēties! 

Dārza pupiņas vai cūku pupas? 

Cūku pupas, protams, ir iekodētas latviešu kultūrkodā – gan vasarā ar visām pākstīm un rūgušpienu, gan Ziemassvētku galdā novārītas jau kaltētas.

● Vissenākās tradīcijas Latvijā ir cūku pupu audzēšanai. Tās Eiropā sirmā senatnē ienāca no arābu zemēm, kur joprojām izmanto humosos un grauzdē līdzīgi, kā to Latvijā dara uzņēmumā Pupuchi. Tagad gan iecienītākas kļuvušas dārza pupiņas, taču mēs Zutiņos popularizējam arī produktus, kas nav modē, un cūku pupas, protams, ir iekodētas latviešu kultūrkodā – gan vasarā ar visām pākstīm un rūgušpienu, gan Ziemassvētku galdā novārītas jau kaltētas.

● Pašlaik biežāk izmanto zaļas cūku pupas, tās var arī saldēt – tad var ātrāk pagatavot. Bet es iesaku izmēģināt arī kaltētās cūku pupas – tām ir pavisam citāda, salda, kārtīga, miltaina garša. 

● Dārza pupiņām mūsu krājumos nav oficiālu šķirņu, lai gan ir starptautiski iegājušies nosaukumi, piemēram, eņģeļpupas, kas ir pilnīgi baltas ar sarkanu lāsumiņu pie nabiņas. Pamatā mēs izmantojam nosaukumus, kā tās dēvētas tajās mājās vai vietā, no kurienes esam dabūjuši vai nopirkuši sēklu. 

● Cūku pupas ir noturīgas savā šķirnē. Šobrīd kvalitatīvu to sēklu var iegādāties arī profesionālos veikalos, kā Agrimatco. Jā, mūsu klimatā gan ar laiku raža sarūk, gan pupas kļūst mazākas. Tad vienkārši jāpērk jauna, svaiga sēkla un jāsāk viss no gala. 

● Cūku pupas ir ne tikai baltas, bet arī krāsainas – rozā, sarkanas un tumši violetas, pat melnas, piemēram, šķirne ‘Ruskaja čornaja’ –, taču tas nemaina labās garšas īpašības. Pat vēl vairāk, violetajām cūku pupām, aplejot tās ar verdošu ūdeni, nolec nost miziņa.

● Savukārt dārza pupiņas pārojas uz velna paraušanu – sasējot blakus baltās ar melnajām, sanāks zebriņas. Tāpēc raibajām pupiņām ir ļoti grūti noturēt tīru un kvalitatīvu šķirni, taču, no otras puses, tā ātri varam iegūt jaunus un vēl neredzētus eksemplārus.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē