Māju sajūta: Dizaina studijas Asketic līdzdibinātāja Miķeļa Baštika atziņas

«Eksperimentējot ar dažādiem materiāliem un cenšoties izdarīt vienkārši un nepārspīlēti, nereti sanāk labs rezultāts,» saka Miķelis Baštiks, kurš dalās savās pārdomās un pieredzē, kā atjaunot un iekārtot māju, lai tajā justos labi.
Elva Karičkina
Foto: Madara Gritāne

Skaistākās bērnības atmiņas 

«Aplūkojot fotogrāfijas, skaidrs ir viens – manas bērnības mājas droši vien neatbilstu mūsdienu estētiskā interjera standartiem. Tāds tipisks, mazs dzīvoklītis, no grīdas līdz griestiem pārbāzts ar vecām padomju laika sekcijām… Taču atmiņas par tur pavadīto laiku ir ārkārtīgi sirsnīgas un mīļas. Tas liek domāt, ka augošam bērnam par vides estētiku ir pilnīgi vienalga.

Nekas nav skumjāks par skaistu mēbeli, galdu vai sienu, kas pēc laika vairs neizskatās tā, kā biji iecerējis.

Dizaina elementi, galdiņš, kas pirkts par tēta mēneša algu, droši vien nav pats svarīgākais, ja vēlies bērniem radīt emocionāli pozitīvu vidi. Negribas dzīves telpu piepildīt ar fancy mēbelēm, kuras pēc tam nedrīkst atļauties sasmērēt, salauzt vai saplēst. Vai mājā, kurā aug aktīvi bērni, novietot dīvānu par pāris tūkstošiem eiro, pēc tam aizliedzot uz tā izlēkāties vai brēcot uz mazajiem, kāpēc mēbele ir vienos plankumos. Gribas atrast lietas, kuras nevis ierobežo vai paverdzina ar savu dārgo skaistumu, bet gan ļauj baudīt materiālu un reizē labi kalpo. Tāpēc īpaši neaizraujamies ar interjeram piemērotu dizaina pērļu medīšanu. Vairāk domājam par to, kā radīt ģimenisku atmosfēru, ko bērns atcerēsies visu atlikušo mūžu, lai arī kādās sienās būtu uzaudzis.» 

Piedzīvot brīvību

«Mūsu vēlme ir dzīvot mājā, kur iespējams plaši atvērt durvis, izskriet laukā un uzreiz ieelpot dabu, piedzīvojot plašu pieredžu un izjūtu spektru. Gribas bērniem sniegt iespēju pieredzēt visus dabas elementus jebkurā gadalaikā. Kad, izejot ārā, ir brīvība, var spēlēties ar ūdeni, dubļiem, smiltīm, akmeņiem, būvmateriāliem, kokiem, tā ļaujot iztēlei darboties. Piedzīvot, kā mainās gadalaiki – šodien sniegs pielīp pie rokām, bet rītdien nokūst. Iemācīt, kas notiek pavasarī, vasarā, rudenī, ziemā un kāds ir dzīves un gadalaiku ritums. Sniegt iespēju vismaz uz pāris stundām pazust vietā bez ārējiem kairinātājiem un impulsiem.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē