Foto: Vieta, kur zivis dzīvo skaistu, sportisku dzīvi. Viesos pie «Zivs uz ledus»

Ja lielveikala zivju letē redzi glītu zivi ar sudrabainiem sāniem un simpātiskiem sārtiem punktiņiem un stāv rakstīts arktiskā palija, audzēta Latvijā, zini, ka tā nāk no zivīm un dabai draudzīgas ražotnes tepat Ropažos! Vēl pirms dažiem gadiem te bija tukša vieta.
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone, Shutterstock un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva

Zivs uz ledus  dosjē

  • Atrodas Ropažos – patlaban lielākā recirkulācijas tipa sistēmas zivju ražotne Baltijā, kuru izveidoja brāļi Lauris un Helmuts Apši. Šobrīd vadītājs ir Lauris Apsis.
  • Aizsākums biznesam ir 2013. gada septembris, kad tika uzrakstīts pirmais sadarbības e-pasts, bet ražotnes būvniecība pabeigta 2019. gada decembrī.
  • Audzē Arktikas palijas (Salvelinus alpinus) – lašu dzimtas zivis, kas izskatās un ir pagatavojamas līdzīgi lašiem un forelēm, taču ir maigākas un liesākas, ar sulīgāku tekstūru un augstāku uzturvērtību. Gadā šeit izaug un tirdzniecībā nonāk 100–120 tonnu zivju.
  • Vadītājs Lauris atzīst – veiksmīga biznesa priekšnoteikums ir jau sākumā zināt, kur gribi nonākt: mājražošanā, nelielā biznesā vai nopietnā ražotnē? Tas jāsaprot startā, jo lēmumi un procesi mazam vai lielam biznesam ir ļoti atšķirīgi.

Gandrīz pieci gadi pagāja, lai no idejas mēs tiktu līdz reāliem ražotnes būvniecības darbiem, jo startā nebija ne zināšanu, ne finanšu.

Lieli, bet arī mazi

Kad meža ielokā iežogotā teritorijā ieraugām divus lielus, varētu pat teikt, milzīgus, angārus, abas ar fotogrāfi saprotam, ka šāda mēroga zivju audzētavā nav nācies viesoties. Vēl vairāk – lai arī par Zivs uz ledus arktiskajām palijām zinājām, nenojautām, ka ražotne patlaban ir lielākā ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas reģionā! 

«Tā ir, Latvijas apmēriem esam tiešām lieli,» saka vadītājs Lauris Apsis. «Cilvēki dažkārt mēdz piezvanīt ar sakāmo: «Labdien, mēs esam tuvumā pie jūsu audzētavas, vai varam iebraukt nopirkt kādu zivtiņu?» Diemžēl ne, tas nav iespējams! Tas būtu kā uz Balticovo aizbraukt pēc vienas olu kastītes… Lai arī mūsu ražotne ir pilotprojekts, Latvijas apmēriem esam lieli, taču kā zivju audzētāji uz kopējā fona ļoti mazi! Piemēram, lai automatizētu zivju kustību starp baseiniem, vajadzētu vairākus simtus tūkstošu investīciju, tāpat arī lai automatizētu zivju barotavu uzpildi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē