FOTO: Tev ir zeme laukos, bet nav mājas? Risinājums – moduļmāja

Visbiežāk ātri uzbūvējamās mājas dēvējam par moduļmājām. Proti, māju jau puslīdz gatavu atved un uzstāda vajadzīgajā vietā.
Zane Blanka
Zane Blanka
Foto: no publicitātes materiāliem

Tā var ietaupīt laiku un nervus un tikt pie savas brīvdienu vai vasaras mājas samērā ātri un nesāpīgi. Tomēr, lai arī tēma šķiet vienkārša, jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas. Sākot meklēt informāciju par gatavo māju piedāvājumu, var apjukt gan jēdzienos, gan tehniskā procesa niansēs, turklāt beidzamo gadu laikā tā dēvēto moduļmāju ražotāji savairojušies kā sēnes pēc lietus un, lai atrastu savu īsto, jāveic diezgan nopietna izpēte. 

5 jautājumi par tēmu

Atbild 
arhitekte ZANE TETERE-ŠULCE, 
Open Ad. 


 

1. Interneta meklētājā ierakstot vārdu moduļmāja, nonāc īstos džungļos un sastopies ar dažādiem jēdzieniem – koka karkasa māja, koka paneļu māja, CLT paneļu māja. Ko kurš jēdziens īsti nozīmē?
Koka karkasa māja ir māja, kuras būvēšanas process pilnībā norit uz vietas būvlaukumā un neviens no mājas būvniecības etapiem nav saistīts ar ražošanu rūpnīcā. Tātad – atved koka mājas būvniecības materiālus un visus būvniecības darbus veic uz vietas objektā. Savukārt koka paneļu māja un arī CLT paneļu māja uz objektu tiek atvestas daļēji vai gandrīz pilnībā gatavas. Tās dēvē arī par pre-fab mājām (prefabricated house, ko var tulkot kā saliekamā māja – red.), kuras karkasu pa blokiem izveido rūpnīcā un uz objektu atved paneļos, kas tad uz vietas tikai jāsamontē kā tāds konstruktors. Paneļi rūpnīcā izveidoti jau ar visu siltumizolāciju un citkārt pat ar apdari. 

CLT paneļu mājas izveides process ir līdzīgs – arī te paneļi tieši tāpat tiek saražoti rūpnīcā, atvesti jau gatavi un uz vietas tikai jāsamontē, atšķiras tehnoloģija. CLT paneļi ir šķērsām līmēta koksne, kas izceļas ar īpašu izturību un stabilitāti, un šis uzskatāms par ilgtspējīgu un estētiski pievilcīgu materiālu. Cenas ziņā tas ir diezgan ekskluzīvs, bet vienlaikus, viegli ieeļļots, saglabā dabīgo koksnes izskatu, un to var atstāt arī atsegtu, neveidojot papildu apdari. Protams, ja patīk, kā tas vizuāli izskatās, – man patīk.

2. Ko tad visbiežāk apzīmē ar vārdu moduļmāja?
Parasti runa ir par koka paneļu ražotājiem, kas papildus individuālu projektu ražošanai ir izveidojuši un piedāvā savus tipveida projektus. Piemēram, vienam ražotājam ir A, B, C un D tipveida mājas – vari izvēlēties, kura tev patīk vislabāk, un varbūt ieviest dažas individuālas korekcijas, kuras gan atkarīgas no katra ražotāja fleksibilitātes. Šādi tipveida projekti, protams, ir vislētākie ražoto māju tirgū. 

Otrs variants ir būvēt koka paneļu māju, bet pēc individuāla projekta. Pati dzīvoju šādā koka paneļu mājā, kas tika saražota pēc manis veidota projekta. Es kā arhitekte izstrādāju mājas projektu, tad vērsos pie koka paneļu ražotājiem, kas izveidoja savu ražošanas projektu, saražoja paneļus, atveda un uzstādīja objektā. Paneļi divus mēnešus tika ražoti cehā, pēc tam atvesti un divu nedēļu laikā samontēti uz vietas – līdz pat jumtam un logiem. Apdari gan izvēlējāmies veikt turpat objektā, nevis ražotnē, lai labāk realizētu savas ieceres.

3. Kā saprast, kuram ražotājam uzticēties?
Šobrīd pre-fab māju ražotāju patiešām nav maz, un, ja vien pašam nav padziļinātu zināšanu, par sliktu nenāks pieredzējuša būvnieka konsultācija. Iesaku mazāk uzticēties tam, kas rakstīts mājaslapā, bet papētīt ražotāja portfolio, kā arī meklēt klientu atsauksmes par reālu sadarbību. 

Protams, ir pre-fab ražotāji ar ilgu gadu pieredzi, kuri jau sen ir tirgū; profesionālākie parasti sadarbojas ar Skandināvijas tirgu, ir visai noslogoti, kā arī cenas viņiem bieži ir norvēģu, nevis latviešu cenu līmenī.
Vēl viens kvalitātes rādītājs noteikti būs ražotāja iespēju amplitūda ekoloģiskās domāšanas virzienā, cik ir elastīgi sava piedāvājuma variācijās arī tipveida projektos. 

4. Ja iegādājos kādu no tipveida projektiem, vai tas nozīmē, ka man vairs nebūs vajadzīgs profesionāla arhitekta pakalpojums?
Arhitekta pakalpojums ir vajadzīgs ne tikai mājas projektēšanai, bet arī tam, lai piesaistītu konkrēto objektu videi un veiktu nepieciešamos saskaņojumus. Tāpēc jānoskaidro, vai tipveida projektu tirgotāji piedāvā arī arhitekta pakalpojumus un vai tas ir iekļauts cenā. Tāpat svarīgi noskaidrot, kas notiek ar komunikāciju ievilkšanu, kā arī – iekšējo apdari un interjeru: tas nāk komplektā vai arī būs jāalgo interjera brigāde iekšdarbu veikšanai, kas nozīmēs papildu izdevumus. Svarīgi pa soļiem noskaidrot visas būvniecības procesa norises, lai saprastu, kuras ir ražotāja atbildība un kur jāorganizē papildu resursi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē