Foto: Protests pret Purvciemu. Ciemos Jaunurčos pie Gata Krūmiņa

Jo tuvāk galamērķim, jo lielākas šaubas par navigācijas norādēm – te nevar būt māja! Krietnu brīdi gāzelēdamies pa mitro zemes ceļu, mūsu busiņš iebrauc taisni Jaunurču sētā.
Dace Kaņepe
Dace Kaņepe
Foto: Ieva Andersone

Mājas dosjē

  • Jaunurči Lēdurgas pagastā
  • Saimnieks – Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš. Viens no dalībniekiem televīzijas dokumentālajā raidījumā Tas notika šeit, kur trīs vēsturnieki devās ekspedīcijā uz Latvijā mazāk zināmām vietām, lai pārbaudītu vēstures noslēpumus.
  • Māja celta 1928. gadā, Gatis tajā saimniekot sācis pirms 25 gadiem.
  • Iedzīvotāju skaits mājā ir mainīgs. Kovida laikā tajā dzīvoja arī Gata meita Flēra, bet abi dēli Jaunurčos ciemojas pa brīvdienām. 

Šīs ir manas dzimtas mājas. Tās atņēma komunisti, saimniekus – mana vecātēva māsas ģimeni – tepat mežā 1949. gadā nošāva.

«Šis nāk no tepat netālu esošās fermas,» saka saimnieks, no stikla burkas pielejot ciemiņu kafijas krūzēs pienu. Izrādās, Gatis dzimis Rīgā un uzaudzis mākslinieku ģimenē daudzdzīvokļu mājā Purvciemā. «Jā, jā, faktiski man nevajadzētu būt kaut kādai tieksmei uz šo,» redzot izbrīnu, viņš smejoties aplaiž skatienu apkārt. «Šīs ir manas dzimtas mājas. Tās atņēma komunisti, saimniekus – mana vecātēva māsas ģimeni – tepat mežā 1949. gadā nošāva, un manai dzimtai ar šo pusi saikne izzuda,» Gatis atklāj mājas skaudro vēsturi. 

Kad 1989. gadā Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma likumu, kas oficiāli atļāva līdztekus padomju kopsaimniecībām veidot arī individuālās saimniecības, toreiz vēl nepilngadīgais puisis tepat Lēdurgas pusē noskatījis sev zemi – Gatis pavisam noteikti gribēja dzīvot laukos. «Tuvinieki, protams, par manu lēmumu bija ārprātā – tas, ko biju nolūkojis, bija vienkārši uzkalns, kam apkārt pletās purvs. Tobrīd studēju mediņos un, tāpat kā mans tēvs, kurš ir ļoti labs mūziķis, naglu sienā iesist nemācēju. Kāpēc man to vajadzēja? Tas ir kaut kas neizskaidrojams. Varbūt protests pret vidi, kurā toreiz dzīvoju…» Kā nepilngadīgais viņš ar savu ideju neko vēl nav varējis iesākt, tomēr no domas nav atteicies.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē