FOTO: Meža un pļavas garša. Keramiķes Lindas Priednieces receptes

«Kopš nedzīvojam Rīgā, ir krietni mainījušies arī mūsu ikdienas ieradumi. Piemēram, teju ik dienas dodamies garās pastaigās, savukārt veikalus, tostarp pārtikas, apmeklējam ļoti reti. Laukos daudz ko var iegādāties no kaimiņiem, salasīt pļavā un mežā, pagatavot paši. Ēšana sanāk krietni lētāka un veselīgāka,» saka keramiķe Linda Priedniece.
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone

Zaļumu salātus nevajag gatavot pēc receptes, bet gan skatīties, kas tobrīd labs dārzā un mežā pieejams.

Ģimenes dosjē

  • Pirms 10 gadiem Priednieku ģimene pārcēlās no Rīgas uz Kandavu un joprojām ir ļoti apmierināta ar šo lēmumu. Linda ir keramiķe, Jānis darbojas IT jomā, abu vecākais dēls Gustavs iet 3. klasē, bet jaunākais Emīls – vēl bērnudārzā.
  • Abi vecāki lielākoties strādā no mājām, pagalmā ir uzmūrēts arī ceplis Lindas veidoto melnās keramikas trauku apdedzināšanai. Virtuvē pie plīts Jānis rosās tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, uz Jāņiem izcep pīrādziņus, bet ikdienā ģimenei maltītes visbiežāk gatavo saimniece. 
  • Linda ir pārliecināta, ka ikdienas ēšanas paradumos vienmēr ir izvēle: «Kā un ko darīsi, tā arī būs! Piemēram, ja uzlikšu uz galda bērniem priekšā trauku ar konfektēm, viņi tās apēdīs, bet, ja uzlikšu burkānus vai kāpostus – noēdīs tos. Tieši tik vienkārši! Tāpēc ir vērts biežāk neizvēlēties konfektes.»

Stāsta Linda: «Man patīk gatavot, bet ne vienmēr tā patikšana ir konstanti nemainīga trīs reizes dienā. Tāpēc es dažādi improvizēju, teiksim, šodien gatavoju daļēji jau ar domu par rītdienu un parītdienu. Brokastīs parasti ēdam olas dažādos veidos, putras, kā arī bērniem dažkārt ir pieejama slinkā versija – kellogsi. Pusdienās lielākoties ir kaut kas no iepriekšējās dienas jaunā versijā – ja vakar bija rīsi ar gaļas mērcīti, tad šodien rīsi vēl ir palikuši, un tos uzsildu, pievienoju olu vai tomātus savā sulā, pasniedzu kopā ar ceptiem dārzeņiem. Mēs daudz ēdam dārzeņus – ceptus, vārītus, sautējumos, svaigus salātos. Arī bērni ēd dārzeņus un visādus zaļumus, kurus paši salasām, – turklāt labprātāk puikas ņem no bļodas pa lapiņai, nevis ēd samaisītus salātus, no kuriem neko nevar saprast.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē