Foto: Ciemos pie naturālā stila dārza saimnieka Edžus Vējiņa

Savu dārzu Stāmerienā Edžus Vējiņš veidojis apkaimē, kur vairākās paaudzēs dzīvojuši senči un dzimis viņš pats. Tas atbilst saimnieka izpratnei par vidi, ainavu un dārzu, kurā justies harmoniski. Bet reizē – arī pasaulē modernajam naturālo jeb savvaļas dārzu stilam. Un arī Latvijas un Stāmerienas dabai.
Gunta Šenberga
Foto: no Edžus Vējiņa personiskā arhīva

Par sev tuvāko esmu atzinis dārzu stilu, ko pasaulē dēvē par naturālo. Iedvesmu tas smeļas dabā.

Edžus ir studējis žurnālistiku, strādājis sabiedrisko attiecību jomā, rakstījis un rediģējis grāmatas. Pašlaik veido arī savu blogu ainavudizains.wordpress.com Tomēr līdztekus vienmēr bijusi interese par dārzkopību: «Sākums tai bija visai praktisks – mani ļoti aizrāva augļkopība, iestājos Tautas universitātes Augļkopības fakultātē, iemācījos potēt un acot augļu kokus, un deviņdesmitajos gados man Stāmerienā bija pat pašam sava neliela stādaudzētava. Taču tad sapratu, ka tas tomēr nav savienojams ar darbu Rīgā, un visu, kas stādaudzētavā palicis, atdāvināju draugiem un kaimiņiem. Bet tas man joprojām patīk, un nav neviena gada, kad es kaut ko neuzacotu savam priekam. Tomēr interese par dārzu nemazinājās, gluži otrādi – tā kļuva dziļāka, pabeidzu lieliskās ainavu arhitektes Gundegas Lināres vadītos daiļdārzniecības un dārzu projektēšanas kursus, pēc tam ieguvu arī oficiālu izglītību dārzkopībā, mācoties Latvijas Lauksaimniecības neklātienes tehnikumā. Gatavojos šajā jomā strādāt arī žunālistikā, taču dzīve pavērsās citādi. Tagad sevi saucu arī par ainavu dizaina blogeri, turpinu par to rakstīt, fotografēt, un tas man sagādā tiešām ļoti lielu prieku. 

Sākumā mana bijusī stādaudzētava pārtapa par dekoratīvu dārzu, kādu Latvijā ir tūkstošiem, – ar līkumotām dobēm, kurās aug pa kādai tūjai un citam skujenim, pa kādai hortenzijai, protams, ir arī puķes – gan vasaras puķes, gan ziemcietes –, bet starp augiem arī daudz kailas zemes vai mulčas kvadrātmetru…

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē