Vīruss pret Volstrītas bulli

Dienā, kad Ņujorkā vīri baltos kostīmos raka masu kapus, kuros apbedīt daudzos Covid-19 upurus, Ņujorkas biržas indeksi dega optimisma pilnajā zaļajā gaismā. Tomēr arī Volstrītas vilki pamazām apdedzināja savas ūsas.
Jānis Zvērs
Jānis Zvērs

Sekoja vēsturē nepieredzēts naftas cenu kritums, sasniedzot līdz šim vien teorijas grāmatās apspriesto negatīvo cenu. Kamēr naftiniekus virs ūdens turēja Donalda Trampa tvīti, pasakaina peļņa krīzes ugunīs bija datorspēļu ražotājiem, interneta veikaliem un Netflix. Drudža apdullinātie investori un uzņēmumu īpašnieki paši uz savas ādas izbaudīja to, par ko ekonomikas grāmatās rakstīs vēl nākamās paaudzes.

Melnais gulbis – tā mēdz dēvēt pēkšņus notikumus, kas satricina finanšu tirgu. Klasiskie piemēri no nesenās vēstures ir 11. septembra terorakts Ņujorkā, 2008. gada Lehman Brothers kataklizma, kas pavilka līdzi visu pasaules ekonomiku. Covid-19 nav nekāds melnais gulbis. To blogeri sauc par raibo, spilgto, krāsaino gulbi – jukušo putnu.

Izcils laiks spekulantiem, īstākais murgs ilgtermiņa uzkrājējiem, kas savu portfeli vienā dienā ieraudzīja sadragātu un izspārdītu. 

Neviens nevarēja iedomāties, cik strauji kritīs tirgus, cik strauji tas atlēks atpakaļ un cik haotiski, spazmatiski mīsies sarkanie un zaļie signāli Volstrītas slīdošajās lentēs. Izcils laiks spekulantiem, īstākais murgs ilgtermiņa uzkrājējiem, kas savu portfeli vienā dienā ieraudzīja sadragātu un izspārdītu. Tomēr galveno toni nosaka algoritmi, roboti un lielie spēlētāji. Taču arī tie ir pašreiz spēcīgākā finanšu tirgus pavēlnieka – vīrusa – ķīlnieki. Volstrīta danco pēc Covid-19 stabules neparedzamā meldiņa.

Melnā zelta ķīlnieki

Aviācija, kuģi, nafta. Šī bēdubrāļu trijotne starptautiskās paralīzes dēļ martā un aprīlī dabūja spēcīgāko triecienu. Līdz ar piespiedu mājsēdi tūrisma un ceļošanas industrijai pielikts trekns punkts.

Kritušie nebija ilgi jāgaida. Par faktiska bankrota jeb formālas restrukturizācijas procedūras sākšanu 1. aprīlī paziņoja Denverā bāzētais naftas un gāzes uzņēmums Whiting Petroleum, kļūstot par pirmo ASV valsts mēroga upuri zemajām naftas un gāzes cenām, patēriņa kritumam, kā arī, iespējams, sliktajai pārvaldībai, par ko kurnēja daudzi investori. Valde bankrota priekšvakarā izmaksāja sev astronomiskas prēmijas. Pirms pieciem gadiem viena uzņēmuma akcija maksāja 150 dolāru, vīrusa krīzes laikā tā nokrita līdz viena dolāra atzīmei un pēc 1. aprīļa paziņojuma par bankrota draudiem samazinājās līdz 30 centu atzīmei. Investori panikā metās ņemt ārā to, kas glābjams, bet Whitening Petroleum akcijas Ņujorkas birža netraucēti turpināja tirgot tālāk. 23. aprīlī akcijas eksplodēja par 118% (!), uzkāpa līdz 2,07 dolāriem. Uz šā virpuļa fona kriptovalūtas šķiet stabilas kā Šveices armijas nazis.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē