Vai pēc cilvēka sejas var noteikt, vai viņš varētu vai nevarētu izdarīt noziegumu?

Pretī nāk svešinieks. Tu paskaties un zini: viņš noteikti ir sēdējis cietumā! Kas cilvēka vaibstos un skatienā spēj atstāt tik skaidri atpazīstamas pēdas?
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Shutterstock, no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva un no publicitātes materiāliem

Konsultē
ARTŪRS UTINĀNS, 
psihoterapeits

Ir pētījumi par to, ka cilvēkiem ar ļoti neglītu seju ir grūtāk veidot attiecības, tāpēc viņi biežāk var aiziet kriminālu ceļu.

«Pēc cilvēka sejas nevar noteikt, viņš varētu vai nevarētu izdarīt noziegumu,» saka psihoterapeits Artūrs Utināns. Ir pētījumi par to, ka cilvēkiem ar ļoti neglītu seju ir grūtāk veidot attiecības, tāpēc viņi biežāk var aiziet kriminālu ceļu. Ir bijuši mēģinājumi meklēt līdzības sejas vaibstos cilvēkiem, kas pastrādājuši līdzīgus noziegumus. Ir pētīts, kā seja var dot norādes par cilvēka intelekta līmeni. Tikmēr nekādus specifiskus noziedznieku vaibstus zinātne nav atradusi.

«Paskatieties norvēģu slepkavas Breivīka seju! Kurš nezinātājs varētu pateikt, ka viņš būs vai ir slepkava? Tikpat labi viņš varētu būt gan jauns fiziķis, gan sportists. Ja Breivīku kādreiz izlaidīs no cietuma, viņš tajā būs ieguvis augstāko izglītību un diez vai arī pēc ilgiem nebrīves gadiem izskatīsies pēc slepkavas mūsu klasiskajā ­izpratnē,» norāda Utināns.

Bet te, lūk, pieredze. «Cik vien bieži ­iespējams, dodos uz cietumu tikties ar savu vīru,» stāsta Māra. «Atceros, cik pārsteigta biju, jau pirmajā ciemošanās reizē pamanot, ka visus nebrīvē esošos cilvēkus var sadalīt divās grupās: vieni izskatās pēc noziedzniekiem, otriem šā zīmoga sejā nav. Tikai tad, kad sāku ar vīru par to runāt, sapratu, kur rodas atšķirība, un drīz vien nekļūdīgi spēju noteikt, kurš te sēž par plānotiem noziegumiem ar ilgstošu vai vairākkārtēju ieslodzījuma pieredzi, bet kurš nonācis nejauši un pirmoreiz. Viņiem ir acīmredzami atšķirīgs skatiens, smaids, mīmika!»

Māra atzīstas: viņa skatās uz savu vīru, kurš cietumā ir gadu un būs vēl divus, un domā, vai tiešām viņš no ieslodzījuma iznāks tāds – ar tukšu, aizdomīguma un ļaunīguma pilnu skatienu?

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē